• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Wat kan je het beste doen met millennials met ambities?!
Blog

Wat kan je het beste doen met millennials met ambities?!

Wat kan je het beste doen met millennials met ambities?!

11 november 2019 - Wat mij opvalt bij de nieuwe generatie millennials op de werkvloer is het hoge ambitieniveau en de behoefte om snel promotie te maken. Zo moet je niet verbaasd zijn als je jongste medewerker die pas twee jaar aan het werk is, aan je vraagt wanneer hij of zij manager zal worden.

Door Manou van Eerten

Velen ambiëren namelijk een leidinggevende functie. De millennial lijkt dus een duidelijk beeld te hebben van zijn of haar carrièrepad: een functie met status, zoals een bestuurder of directeur, een bovengemiddeld salaris en mogelijkheden tot opleiding (liefst zonder terugbetaalregeling) en/of persoonlijke ontwikkeling. Met een voorkeur voor internationaal en iets van maatschappelijke betekenis, iets wat bijdraagt aan een betere wereld. Als ik ze voor het gemak over één kam mag scheren ;-).

Vragen ter verheldering van het toekomstideaal

Coach als ik ben, word ik dan benieuwd wat die ambitie precies betekent. Heb je een ideaalbeeld van hoe je ideale werkweek eruit ziet? Wat zijn werkzaamheden die je vervult als leidinggevende? Als je kinderen krijgt, hoeveel tijd wil je daarmee doorbrengen en matcht dat met het aantal uren dat de functie van je vraagt? Leidinggeven vereist immers bepaalde verantwoordelijkheden en daar moet je wel zin en tijd voor maken. Als ik naar mezelf kijk, dan vind ik mijn leven namelijk behoorlijk vol: met een eigen coachpraktijk, twee kleine kindjes voldoende aandacht geven (zonder schuldgevoel!), een rijk sociaal leven om op te kunnen laden en voldoende tijd voor mijn man en familie. Dat is regelmatig lastig te combineren met mijn ambities. Zou ik mijn ambities volgen, dan zou mijn leven veel meer de focus op werk hebben. Ik neem daarom regelmatig rolmodellen als Meryl Streep of Hillary Clinton voor ogen die pas carrière gingen maken toen hun kinderen groot waren. Later is ook goed :-).

Het ideale leven van de millennial zit vol verrassingen

De antwoorden verrassen me: de wens om parttime te werken is groot, zodat er voldoende tijd is om bijvoorbeeld regelmatig te sporten. Het liefst willen ze op de fiets naar het werk, en dan onderweg de kindjes naar school brengen met de bakfiets. Dat is zo’n ideaalbeeld. Gezellig samen ontbijten met het hele gezin in de ochtend en bij voorkeur met zijn allen opstaan om 8.15 uur. Dat is het beeld wat de eind twintiger zonder kinderen, en vaak al wel met partner, voor ogen heeft. En daarna? Vraag ik door. Hoe ziet je verdere ideale dag eruit?

‘Ik kom op kantoor en ga eerst koffiedrinken met collega’s, dan wat mail wegwerken en heb daarna een meeting met een klant ofzo. Daarna lunchen we met z’n allen en ’s middags ga ik de deur uit voor een afspraak buiten de deur. Het kantoor is niet te groot, niet te klein, zo’n 50 man.’ De dag eindigt vaak met partnerlief op de bank om een Netflixserie te kijken. Het klinkt inderdaad ideaal. Ik zou er zo voor tekenen ;-)!

En wat vind je leuk aan deze ideale baan?

Zodra ik dergelijke vragen ga stellen, vallen er stiltes. Of de opmerking dat ze nog geen leidinggevende ervaring hebben en dus niet weten of ze het wel leuk zullen vinden. Of dat dat juist de reden is om een loopbaantraject te doen. Tja.

Schets carrièremogelijkheden

En daar gaat het om, dierbare managers en werkgevers! Millennials hebben alternatieven nodig op het piramidemodel. Wat zijn andere carrièrepaden dan enkel doorgroeien naar de top? Ga hierover met ze in gesprek en dan niet als adviseur, maar als mentor. Ga naast ze zitten. Vertel over je eigen route en dat je eigenlijk geen idee had van alle mogelijkheden, functies, sectoren, toen je een keuze maakte. Het enige dat je vaak wist was dat een gemaakte keuze goed voelde. En dat is het belangrijkste!

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.