• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Marc Dortu / Je geloofwaardigheid wordt niet bepaald door je intenties
Blog

Je geloofwaardigheid wordt niet bepaald door je intenties

Je geloofwaardigheid wordt niet bepaald door je intenties

02 december 2017 - Op het niveau van onderlinge relaties is het zo dat uit de consistentie tussen wat je zegt en wat je doet, moet blijken of je geloofwaardig bent. Niet je intenties, maar het nakomen van je afspraken en doen wat je zegt maakt dat je geloofwaardig bent. Want de ander beoordeelt jou op je gedrag en niet op je intenties.

Door Marc Dortu

Ja, logisch zal je nu denken. En toch gaat het hier vaak mis. Want helaas beoordelen we onszelf nog regelmatig op onze intenties en niet op ons gedrag. Een heel simpel voorbeeld: als een vriend iets voor jou betaalt en je belooft het terug te betalen en je doet dat dan ook, dan word je daardoor geloofwaardiger voor die vriend. De volgende keer zal hij je weer geld lenen als dat nodig is. Als je echter ondanks je oprechte intenties keer op keer vergeet het bedrag terug te geven, zal je geloofwaardigheid dalen. En dat terwijl je voor je gevoel 100 procent oprecht bent in je intentie om het bedrag terug te betalen, alleen was het er praktisch nog niet van gekomen. Dat maakt je toch ongeloofwaardig. Want geloofwaardigheid wordt niet bepaald door jouzelf, maar door de ander. In de werksfeer gaat het op eenzelfde manier. Dit werkt zowel horizontaal als verticaal. Tussen collega’s onderling en tussen leidinggevenden en hun medewerkers.

Weerbarstig

Zo kun je als leidinggevende wel zeggen, dat je deur altijd open staat, maar als de waan van de dag regeert en in de praktijk je agenda altijd vol zit betekent het dat medewerkers je toch zullen ervaren als onbereikbaar. De meeste mensen zijn van nature van goede wil en gaan ’s ochtends de deur uit om er die dag het beste van te maken. Omdat de praktijk echter weerbarstig is en we ook nog eens behept zijn met menselijke imperfecties gebeuren er in de loop van de dag dingen die er, vaak onbewust en onbedoeld, voor zorgen dat zaken anders lopen dan we ons voorgenomen hebben. We zijn dan toch geneigd om onszelf te beoordelen op datgene wat we bedoeld hadden te gaan doen en niet op wat daar feitelijk van terecht is gekomen.

Confrontatie

De mensen in je omgeving kijken echter over het algemeen niet naar je bedoelingen, maar op wat je feitelijk doet. En als datgene wat je feitelijk doet afwijkt van datgene wat mensen verwachten wat je doet, gaat dat ten koste van je geloofwaardigheid als collega, leidinggevende of medemens. Wees daar dus alert op. Wanneer je zin begint met: “ja, maar ik wilde eigenlijk…”, dan zou er een rode vlag omhoog moeten gaan. Op dat moment word je namelijk geconfronteerd met (of krijg je feedback op) gedrag, dat afwijkt van een belofte of verwachting die je in de markt hebt gelegd. Je neiging om defensief te reageren vloeit voort uit je eigen beloning op je intentie en geeft de ander geen erkenning op de waarneming van je achterblijvende performance.

Erkennen

Hoe reëel de redenen ook kunnen zijn waarom je niet hebt kunnen leveren; het is verstandig om daar niet mee te beginnen. Erken eerst en vooral het feit, dat je in gebreke bent gebleven. Kijk dan of en tot in hoeverre het nog relevant is om de redenen daarvoor als verzachtende omstandigheden aan te voeren. Wees je verder ook bewust van de beloftes die je expliciet, maar vaak ook impliciet doet. Elke keer dat je er een niet nakomt is een deuk in je geloofwaardigheid.

 

Over Marc Dortu
Marc Dortu

Marc Dortu is een zeer ervaren organisatie-adviseur, die al ruim 20 jaar actief is in het (semi-) publieke domein. In het bijzonder richt hij zich op de vraag hoe de gewenste verandering ook echt gerealiseerd kan worden. Met een uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van organisatiekunde, veranderkunde, lean, spiral dynamics, projectmanagement, programmamanagement heeft Dortu een breed scala aan methoden en technieken in huis, die hij op maat kan inzetten. Onlangs is zijn boek ´Je ziet het niet vanzelf` verschenen, waarin hij op beeldende wijze 9 blinde vlekken bij verandertrajecten beschrijft.