• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Rob Wagenaar / Alles fris onder het petje
Blog

Alles fris onder het petje

Alles fris onder het petje

23 oktober 2017 - Het beroep van de organisatieadviseur is veeleisend. Zeker als je externe bent, ook je eigen winkeltje moet laten floreren en daarnaast nog ‘een leven’ wilt hebben. Omdat je voor een groot gedeelte je eigen instrument bent, is er alle reden om aandacht te geven aan dat instrument. Hoe doe je dat, fris en dus gevraagd blijven?

Door Rob Wagenaar

Ook ik heb wel een mindere periode in mijn leven gehad. Met een mix van zakelijke en privéproblemen heb ik lang geleden een aantal gesprekken gevoerd met een collega/psycholoog, een coach. Het was plezierig en ook zeker nuttig. Maar na een sessie of zes zei mijn coach: “volgens mij zijn wij klaar, jij hebt weer ‘alles fris onder het petje’.” Hoewel mijn directe omgeving wat anders reageerde, was ik zowel verbaasd als opgelucht: een brevet van vermogen gekregen, ik kon er weer tegenaan! Het is een persoonlijk voorbeeld van noodzakelijke onderhoud, wat afgedwongen door een crisis, maar toch gedaan. Om een beroepsleven lang goed te functioneren, is het dus nodig om alert te zijn op eigen signalen, om feedback van je omgeving te verwelkomen en om acties te ondernemen. Ook echt dingen te doen.

 

Suggesties van een oude rot

Ik heb een aantal, in mijn ogen, echt belangrijke zaken op een rijtje gezet:

  • Meegaan met je tijd vereist leren en je moet dus regelmatig weer onder aan de ladder willen staan. Een open deur natuurlijk, maar lang niet alle collegae gaan dit echt aan. Wat weet je van AI (artificiële intelligentie)? Kan je je cliënt volgen in zijn buitenlandse avonturen? Begrijp je de (IT) wereld van je jongste collega’s?

 

  • Altijd dingen met anderen doen. Met zoveel collega’s als ZZP’er is het samendoen, met name nieuwe dingen samendoen, helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Velen van ons steken vooral werkende weg andere aanpakken op. En het solistisch opereren leidt vaak tot het niet meer (h)erkennen van andere waarheden.

 

  • Risico nemen dat zaken mislukken en niet te veel omkijken. Zeker, elke goede adviseur is ook ondernemer. Op het gebied van marketing, van methoden, van tijdsinvesteringen in netwerken (kopjes koffiedrinken) en verdienmodellen. Ik hou het vaak op ‘kansen creëren’. En dan gaat er ook veel mis. Niet getreurd en door naar de volgende optie! En leef met de Loesje wijsheid: Als ik iets doms doe, denk ik er altijd eerst goed over na

 

  • Fysiek gezond blijven. Mens sana in corpore sano, het instrument werk echt beter als je daarop let. Het is niet te geloven (door mijzelf) maar sinds enkele jaren kun jij mij elke ochtend mijn oefeningen zien afwerken!

 

  • Meerdere succesvolle pijlers hebben waarop je het leven bouwt.  Dat andere leven hoort er echt bij. Voor mij: familie, politiek, sport, schrijven. Maar ook je talenten inzetten voor vrijwilligerswerk, een bestuursfunctie of een studie. Niet monomaan de adviseur/workaholic uithangen, al te gemakkelijk! En het leidt absoluut tot blikvernauwing.

 

  • Nieuwsgierigheid blijven voeden door variatie. Als het adviseursleven als vanzelfsprekend wordt gevoeld, dat moet je wat anders gaan zoeken. Beschouw in essentie niets als vanzelfsprekend. En zoek het nieuwe en de grenzen op, ook die van jezelf. Zal zelfs je cliënt verfrissend vinden.

 

Over Rob Wagenaar
Rob Wagenaar

Rob Wagenaar, oprichter van WagenaarHoes, werkt 40+ jaar als organisatieadviseur. Hij is expert in leiderschaps-, cultuurontwikkeling en organisatievernieuwing en treedt op als 'trusted advisor' bij lastige vragen. Daarnaast coacht hij professionals/leiders en is strateeg voor professional service firms (PSF’s)                   

rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl