• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Rob Wagenaar / Dealen met The Donald
Blog

Dealen met The Donald

Dealen met The Donald

08 december 2016 - Een nieuwe baas van de tent, dat is altijd weer spannend. Wat is dit voor karakter, wat zal hij/zij gaan veranderen en wat betekent dat voor mij? Voor mensen met een beetje levenservaring en kennis van leidinggeven en ‘bazen’, valt er echter veel te voorspellen. En dat geldt ook voor de nieuwe chef van de VS. Ik doe een gooi.

Door Rob Wagenaar

De kolommen en de webpagina’s van onze nieuwsmedia staan er nog elke dag vol mee: hoe anders is deze president-elect en wat staat er allemaal te gebeuren? Donald Trump (DT) is echter in bepaald opzicht een open boek en dus voorspelbaar in zijn gedrag. Wat zijn presidentschap inhoudelijk allemaal gaat betekenen, is inderdaad niet zo makkelijk te zeggen. Maar het helpt als je zijn stijl en de consequenties ervan begrijpt. DT is van het direct uitoefenen van macht, iemand die op zijn gevoel en intuïtie vertrouwt en die ook meteen en met veel kracht in de praktijk brengt. Alles wat daarbij in de weg zit, zoals regels, procedures, conventies, maar ook overleggen en vergaderingen, zijn hinderpalen. Hij is de typische grote man van een klassiek familiebedrijf. Zijn woord is bepalend, hij is -vaak- de enige die zich niet aan de regels hoeft te houden. Als bureaucratie het ‘intomen en protocolleren van ongeremde machtuitoefening’ betekent, dan is hij diegene die zich niet laat inperken. Zo’n baas is verrassend in zijn uitingen en onconventioneel in veel wat hij doet. Maar hij confronteert ook, volgens menigeen nodeloos hard. Een ruziemaker zonder dat hij dat zelf zo ziet.

DT laat zich verder kennen als een clanleider. Met de familie als de kern van die clan en verder een kleine groep vertrouwelingen waarvan hij absolute trouw verwacht en die ook geeft. Buitenstaanders worden maximaal beleefd aangehoord, voor besluiten wordt de clan geraadpleegd (als dat al gebeurt). Door de snelheid en onbesuisdheid van zijn beslissingen, worden er regelmatig fouten gemaakt. Daar zal DT zich niet door laten ontmoedigen; er is even snel hersteld als er verkeerd besloten is. Sommigen noemen dat roekeloos opportunisme, maar het is zijn manier van opereren. En iemand met de stijl van DT ‘voelt’ als de beste.

Trump’s toekomst
Het wordt natuurlijk spannend als we proberen DT’s toekomstige functioneren te voorspellen. Een karakter als DT is potentieel een enorme interventie in een vermolmd en/of stagnerend systeem. Door roeien en ruiten, onbevreesd en veel risico’s nemend. Maar zijn uiteindelijke effect hangt toch van meer af. DT had in zijn eigen imperium niet alleen legitieme en bijna oneindige macht, maar na al die jaren, ook kennis en ervaring. Een paar keer failliet gaan, leren met vallen en opstaan. Echter als eerste man van zijn land is hij een volstrekte nieuweling in bijna alle aspecten van de functie. Geen politicus, geen overheidsdienaar, nul ervaring in de internationale politieke verhoudingen en zeker niet thuis in de door check en balances gedomineerde ‘administration’. DT gaat snel uitvinden dat hij met zijn stijl niet ver gaat komen. En dat zijn ervaring tot nu toe nauwelijks relevant is. Dat hij vrienden moet maken, coalities moet smeden, dat hij naar adviseurs moet luisteren, vooral ook buiten zijn clan. En wat als DT dat niet voor elkaar krijgt?

Trumpositivo
Onze hoop moeten we vestigen op de ambitie van DT. Wie wil er nu de geschiedenis ingaan als een slechte president? DT zeker niet. Dus gaat hij luisteren, leren en proberen verstandig te handelen. Maar wordt hij dan een marionet van zijn adviseurs? Dat is voor mij de grote vraag. Is er uiteindelijk toch een waardevolle DT-agenda? En hoe ziet die er dan uit? De wake up call voor vele leiders over de hele wereld is alvast een plus!

Over Rob Wagenaar
Rob Wagenaar

Rob Wagenaar, oprichter van WagenaarHoes, werkt 40+ jaar als organisatieadviseur. Hij is expert in leiderschaps-, cultuurontwikkeling en organisatievernieuwing en treedt op als 'trusted advisor' bij lastige vragen. Daarnaast coacht hij professionals/leiders en is strateeg voor professional service firms (PSF’s)                   

rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl