• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Rob Wagenaar / Een vaste waarde zijn
Blog

Een vaste waarde zijn

Een vaste waarde zijn

25 februari 2016 - Adviseurs die al wat langer meelopen, kennen het verschijnsel: je wordt een vaste waarde voor een organisatie. Maar je kunt ook voor een land een vaste waarde worden. Afgelopen week werd mij duidelijk dat ik een vaste waarde ben voor het organisatieadviesvak in Litouwen. De principes zijn hetzelfde als bij een organisatie, het klinkt alleen wat exotischer. Over het zijn van een vaste waarde.

Door Rob Wagenaar

Ons vak kent naast heel mooie aspecten, ook nadelen. Zo vind ik het altijd moeilijk om na een intensieve klus, misschien wel voor altijd afscheid te moeten nemen van de partners waarmee je bij die cliënt hebt gewerkt. Het is dan ook niet voor niets dat ik van vrijwel al mijn opdrachten over veertig jaar nog essenties in mijn kast heb liggen. Weggooien zou betekenen dat ik voor altijd afstand doe van de emotie verbonden met deze opdracht, van een intense beleving en dus van een stukje van mijn leven.

Krenten in de pap

Gelukkig kan het ook anders. Zo heb ik door de jaren heen altijd wel enkele relaties gehad, die mij niet vergaten en zelfs een duidelijke rol voor mij hadden gereserveerd. Voor een omroep ben ik de man voor de OR, voor een gemeente moet ik opdraven als het tussen bestuurders niet botert, voor een kruidenier functioneerde ik als het externe geweten van de CFO, en toen een vakbond in grote problemen zat wist de bestuurder zich mij na vijftien jaar nog te herinneren: “Rob ik heb je weer nodig”. Zulke telefoontjes zijn de krenten in de pap voor een externe. Het label dat op je is geplakt moet je voor lief nemen, want het is dé zekerheid die je opdrachtgever nodig heeft om je als vaste waarde te zien!

Naam vestigen in Litouwen

De rol die ik door de jaren heen heb mogen vervullen als opleider van generaties adviseurs in Litouwen is voor mij ook bijzonder. Het toeval (en wat ondernemerschap) brachten mij in december 1991 voor het eerst in contact met een collega uit dat land. Na wat verkenningen volgde een eerste workshop in januari 1993 (over de regionale organisatie van Litouwen) en daarna een langere training (samen met Publiek Domein) voor beleidsambtenaren van ministeries, eigenlijk ook adviseurs. Daarmee was mijn naam gevestigd, want een aantal van de cursisten werd later minister of staatssecretaris.

Blijvend betrokken

Vervolgens gaven we een training aan een groep net startende adviseurs. Ze bezochten ons bureau in Utrecht en wij deden ons best om het vak uit te leggen en over te dragen. In de jaren daarna ben ik samen met vele andere Nederlandse collegae, op allerlei manieren met de professie in Litouwen bezig geweest. We gaven trainingen, hielpen een bureau op te richten en ontvingen collegae met hun klanten in Nederland. Tussen 2009 en 2011 liep er een intensief traject om de adviestop in Litouwen aan een CMC-predicaat te helpen. En vorige week doceerde ik in Vilnius voor de eerste universitaire consultancy-opleiding van het land.

Bevredigend

Of het nu de professie in Litouwen is of de OR van een omroep, cliënten/mensen hebben behoefte aan voorspelbaarheid, aan bewezen toegevoegde waarde. Dan tonen ze zich loyaal en heb je als adviseur een doorlopende lijn te pakken. Je bouwt op iets voort en bent als externe ook onderdeel van ontwikkelingen over een langere periode. Heel bevredigend is dat. Mijn conclusie is dat je altijd moet nastreven een vaste waarde te worden. En daarom ook aandacht ‘tussendoor’ aan je relatie moet geven. Ook als er even niets voor je in het vat zit!

Over Rob Wagenaar
Rob Wagenaar

Rob Wagenaar, oprichter van WagenaarHoes, werkt 40+ jaar als organisatieadviseur. Hij is expert in leiderschaps-, cultuurontwikkeling en organisatievernieuwing en treedt op als 'trusted advisor' bij lastige vragen. Daarnaast coacht hij professionals/leiders en is strateeg voor professional service firms (PSF’s)                   

rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl