• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Rob Wagenaar / Het gelijk van de professional
Blog

Het gelijk van de professional

Het gelijk van de professional

26 november 2015 - Na de grote problemen met de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro, werd Gerard Scheffrahn medeverantwoordelijk voor de realisatie en indienststelling van de nieuwe metrolijn. Op Overmanagement.nl vond ik een stuk over hem, met een quote waar ik graag op wil reageren.

Door Rob Wagenaar,

De quote van Gerard Scheffrahn: “De volwassen professionals waar wij mee werken, hebben allemaal hun eigen ideeën over hoe iets het beste kan. Vaak gebaseerd op jarenlange ervaring. Maar als iedereen daarnaar gaat handelen, wordt het een zootje. Ik geloof sterk in sturing vanuit de dialoog. Maar als we een lijn hebben afgesproken, dan verwacht ik commitment.” (Overmanagement.nl. Nov. 2015)

Hooggeschoolde kennis

De laatste tijd verkeer ik weer regelmatig in kringen van hooggeschoolde professionals. Veelal zijn het zelfstandigen, maar toch werken ze vaak in een grote organisatie of in een combinatie van die twee, zoals dat bij doctoren vaak het geval is. Ook accountants en advocaten zitten veelal in deze positie. De professionals in het bovenstaande voorbeeld werken allemaal aan het Noord/Zuidlijn-project. Bij hen staat specifieke en hooggeschoolde kennis voorop: men beheerst zijn of haar vak als geen ander, en vervult het beroep met trots. Aan de mening van zo iemand hecht je als cliënt veel waarde, je vertrouwt er op.

Mijn mening is dé mening

Als beroepsuitoefenaar groei je door de jaren heen in deze rol. Aanvankelijke twijfel verdwijnt en je leert je eigen oordeel steeds beter te vertrouwen en in te zetten. Ook gaat de noodzaak ontbreken om in overleg te treden met anderen: je weet het zelf al! Met het klimmen der jaren gaan jongeren in het beroep zich aan jou spiegelen en wordt je meer en meer in de rol van mentor gedrukt. Het resultaat is dat je vooral en het liefst uitsluitend naar jezelf luistert. Meningen van anderen zijn minder relevant, laat staan de invloeden van andere disciplines of organisatiebrede doeleinden. ‘Een goeie vakman, maar wel erg eigenwijs’, wordt er dan over je gezegd.

Stap eruit, of doe mee

Het gesprek met professionals over andere invalshoeken en oordelen is daarom vaak ingewikkeld. Toch is het onmisbaar om tot écht goede besluiten te komen. Ik suggereer gezondheidszorg-professionals nog wel eens dat er altijd een keus is: je doet mee, of je vestigt je zelfstandig. Maar: als je onderdeel uitmaakt van een groter geheel, dan zul je je ook bezig moeten houden met de eisen die dat grotere geheel stelt. Of met collega’s die er andere denkbeelden op na houden. Jouw specialisme is slechts één van de velen en er wordt altijd in samenhang beslist. Kun je accepteren dat jouw mening niet altijd prevaleert? En ga je dan con amore mee? Het resultaat zal bijna altijd beter zijn, en jij zelf zult groeien als professional.

Over Rob Wagenaar
Rob Wagenaar

Rob Wagenaar, oprichter van WagenaarHoes, werkt 40+ jaar als organisatieadviseur. Hij is expert in leiderschaps-, cultuurontwikkeling en organisatievernieuwing en treedt op als 'trusted advisor' bij lastige vragen. Daarnaast coacht hij professionals/leiders en is strateeg voor professional service firms (PSF’s)                   

rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl