• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Rob Wagenaar / Olympische ambities overal!
Blog

Olympische ambities overal!

Olympische ambities overal!

23 augustus 2016 - Valt het u ook op hoe vaak en hoe makkelijk een torenhoge ambitie als doel wordt neergezet? We willen allemaal de beste zijn, worldleader, best in class, 100 procent kwaliteit leveren, eerste in de branche etc. En hoe vaak wordt dat doel dan bereikt? En hoe komt dat over op medewerkers die dat doel moeten realiseren? Over ambities, falen en wijsheid!

Door Rob Wagenaar

Als ik tv kijk dan is dat meestal sport en dat is voor mij de ultieme ontspanning. De afgelopen weken waren dus fantastisch, met de Olympische Spelen als eindeloze bron van genot en inspiratie. Maar ik kijk natuurlijk ook met professionele ogen en dan valt er veel op over het omgaan van sporters met hun behaalde resultaten. Nederland deed het niet slecht qua medailles, maar ik vond de “net niet”-resultaten minstens zo interessant. Daphne niet 1 maar 2, teams die eindigen op plek 4, Churandy die 0.01 te langzaam rent etc. Vrijwel zonder uitzondering waren ze niet blij met hun resultaten; meteen na afloop, maar soms ook nog de volgende dag. Als je als volleybalteam uit een land met 18 miljoen inwoners verliest van 1 miljard Chinezen, dan is dat zeker iets om zeer bedroefd over te zijn. En een 2e plaats voor een Europese sprintster in een veld met allemaal Afrikanen: dat is natuurlijk dramatisch :). Objectief gezien waren de resultaten ongelofelijk goed, subjectief gezien - in de ogen van betrokken sporters en coaches - onder de maat. Het geeft aan dat ons oordeel geprogrammeerd wordt en dat wij onze eigen faalervaringen creëren, geheel los van enige objectiviteit.

Hoe hoog leg je de lat?
We weten allemaal dat ambities hebben noodzakelijk is om wat dan ook te bereiken. En de lat hoog leggen, hoger dan je nu denkt te kunnen bereiken, wordt door velen gezien als een vereiste om verder te komen. Maar dit fenomeen – dat alleen het allerhoogste goed genoeg is - mist mijns inziens zijn doel. Voor heel veel sporters en bedrijven geldt dat het allerhoogste gewoon onhaalbaar is. De stress die het formuleren van zo’n onrealistisch doel oplevert, resulteert in frustratie, suboptimaal functioneren (want te veel stress), volstrekt onnodige boosheid en verdriet en het missen van tevredenheid en geluksgevoel over het behaalde resultaat. Bij onze Olympische sporters hebben we dit hele scala gezien. Maar gelukkig zagen we ook hoe het wel kan, met Churandy Martina als glanzend voorbeeld, en ook Naomi van As die weigerde haar geweldige carrière volstrekt onnodig “depri” af te sluiten.

Hoe gaan we hier zelf mee om?
Als adviseurs hebben wij dagelijks met dit fenomeen te maken. Wij formuleren doelstellingen, leggen latten hoger of beloven cliënten dat ze met onze hulp de beste kunnen worden. Ik zou willen pleiten voor meer realisme en het niet meegaan met sociaal gewenste druk. Ambities zijn goed om de volgende stap in een ontwikkeling concreet te maken. Ze motiveren, maken zaken concreet en je kunt er een plannetje op trekken. Maar teveel ambitie leidt tot verlamming, ontkenning, veronachtzamen en niet serieus nemen. Het ergste wat dit type ambities doet, is dat men het als een pr-actie van het management ziet. De hele gedachte is dan volledig losgezongen van waar het voor bedoeld was en leidt tot perverse bedrijfsculturen.

En voor Daphne en de andere teleurgestelde sporters hoop ik, dat zij bij hun traditionele ontvangst ten paleize van hun grootse prestaties kunnen genieten. Wellicht dat Koning Willem Alexander nog wat aan dat positieve gevoel kan helpen bijdragen!

Over Rob Wagenaar
Rob Wagenaar

Rob Wagenaar, oprichter van WagenaarHoes, werkt 40+ jaar als organisatieadviseur. Hij is expert in leiderschaps-, cultuurontwikkeling en organisatievernieuwing en treedt op als 'trusted advisor' bij lastige vragen. Daarnaast coacht hij professionals/leiders en is strateeg voor professional service firms (PSF’s)                   

rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl