• Mediawerf
 • Management & Consulting
 • Goed Bestuur & Toezicht
 • HMR
 • Knowly
Home / Blogs / Simon van der Veer / Wat maakt je een effectieve adviseur? Niet je ervaringsjaren, maar wat dan wel…
Blog

Wat maakt je een effectieve adviseur? Niet je ervaringsjaren, maar wat dan wel…

Wat maakt je een effectieve adviseur? Niet je ervaringsjaren, maar wat dan wel…

07 december 2017 - Donderdag 30 november 2017 vierden we het twintigjarig bestaan van het kennisplatform ManagementSite.nl met een groep redactieleden, vakcollega’s en partners. De effectiviteit van de adviseur vormde een van de onderwerpen. Wat maakt nou werkelijk het verschil? Een blik over de grenzen van ons vakgebied biedt een interessant perspectief.

Door Simon van der Veer

In de therapeutische wereld wordt veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van therapeuten. Michiel Linssen, GZ-psycholoog, schreef daar recent een interessant artikel over op LinkedIn. Met als centrale vraag: ‘Waar draait het om bij de effectiviteit van de therapie?’ Een van de opvallende inzichten is dat effectiviteit met ervaringsjaren eerder afneemt in plaats van toeneemt. Het simpelweg opdoen van werkervaring leidt niet tot verbeterde resultaten. Dat betekent dat al die adviesbureaus en adviseurs, die pronken met het rijkelijke aantal jaren werkervaring en daarom credible zouden zijn om de klus te klaren, zich achter de oren moeten krabben. Neem ze voortaan maar met een korreltje zout.

Positieve werkrelatie en professionele twijfel

Effectieve therapeuten onderscheiden zich op de eerste plaats in hun vermogen om snel een positieve werkrelatie te vestigen en beschikken ook over goede vaardigheden om deze te behouden of te herstellen als er (dreigende) breuken in deze werkrelatie ontstaan. Tevens vertonen effectieve therapeuten meer professionele twijfel en doen aan zogenaamde deliberate practice, wat betekent dat zij tijd besteden aan het doelbewust en doelgericht oefenen en verbeteren van hun vaardigheden. Professioneel stel je steeds vraagtekens bij de effectiviteit van je kennis en kunde en blijf je nieuwsgierig naar andere invalshoeken en aanpakken.

De succesfactoren

Linssen citeert in zijn artikel het boek van How and why are some therapists better than others? van Hill & Castonguay (2017) die verschillende ‘succesfactoren’ van effectieve therapeuten beschrijven:

 1. Ze zijn in staat om responsive te zijn voor de specifieke behoeften van de cliënt. Dit betekent dat de therapeuten sensitief zijn en hun interventies goed afstemmen qua keuze, de wijze waarop ze worden uitgevoerd, timing en de intensiteit aan de veranderende behoeften en kenmerken van de cliënt.
 2. Ze gaan daarin creatief en flexibel te werk en gebruiken ook humor.
 3. Ze hebben een hoge mate van aanwezigheid (met volle aandacht) in het contact, waardoor er ook een hogere mate van empathie ontstaat.
 4. Ze zijn ook beter in staat zich bewust te zijn van hun eigen innerlijke ervaringen en de cliënten hiermee beter te helpen in hun veranderingen.
 5. Bij een veilige hechtingsstijl van de therapeut hangt dit samen met positieve uitkomsten.
 6. Ook het vermogen om culturele aanpassingen te maken, hangt samen met betere uitkomsten.
 7. Ze gebruiken continu feedback van de cliënt. Zowel impliciet, door goed te luisteren en te observeren, als expliciet. En ze gebruiken deze feedback om te werken aan de eigen verbeterpunten.

Vergeet het succesfactorenlijstje maar weer… want het draait om de context

Tijdens het twintigjarig bestaansfeestje van ManagementSite.nl hamerde vakcollega Shirine Moerkerken op het belang van de context. In de context komen personages, relaties en interventies namelijk tot wording en in die context blijkt de effectiviteit. Zodra je de context eruit haalt, en de inzichten veralgemeniseert tot een generiek succesfactorenlijstje of interventierepertoire dan sla je de plank mis. Met andere woorden leuk zo’n lijstje, maar implementeer het niet klakkeloos in de praktijk. En neem dus naast de adviseurs die pronken met hun rijke werkervaringsjaren, ook succesfactorenlijstjes met een korreltje zout. Maar gooi wel wat peper in de relatie met je klant, met een vleugje empathie en snufje twijfel, want daar maak of breek je het mee.

Dank aan Jostein van Vliet voor de inspiratie rond de therapeutische wereld.

 

Over Simon van der Veer
Simon van der Veer

Simon van der Veer is organisatieadviseur, schrijver en spreker. Hij helpt organisaties met strategieontwikkeling en cultuurverandering, hoewel hij in dat laatste niet als doel op zich gelooft. In zijn blogs vertelt hij over de ervaringen uit zijn adviespraktijk.