Home / Nieuws / Algemeen / Aantal organisatieadviesbureaus in Nederland groeit explosief
Nieuws

Aantal organisatieadviesbureaus in Nederland groeit explosief

Aantal organisatieadviesbureaus in Nederland groeit explosief

03 november 2014 - Het aantal organisatieadviesbureaus in Nederland is met 50 procent gestegen: van 52.895 in 2009 naar 79.340 in 2014. Dat meldt de Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA). De Raad heeft een nieuwe, striktere gedragscode ingevoerd om het kaf beter van het koren te kunnen scheiden. ‘De branche heeft last van (nieuwe) aanbieders die hoge nota’s sturen voor middelmatig werk.’

Aantal organisatieadviesbureaus in Nederland groeit explosief

De nieuwe gedragscode kent een strikt handhavingsbeleid, met tuchtrecht, dat volgens de Raad te vergelijken is met het bekende BOVAG-keurmerk van de autobranche. Dat moet klanten kwaliteit tegen een redelijk tarief garanderen. Volgens de ROA zijn de nieuwe gedragsregels hard nodig omdat de adviessector wordt geplaagd door veel starters die hun geluk beproeven in deze markt.

Beunhazen

“De branche heeft last van (nieuwe) aanbieders die hoge nota’s sturen voor middelmatig werk”, stelt ROA-voorzitter Michael van der Velden. “Veelal mensen die op zoek zijn naar een baan, ontslagen zijn, zich organisatieadviseur noemen, een bord op de deur spijkeren, hun CV oppoetsen, pochen met ervaringen die ze niet echt hebben en vervolgens broddelwerk afleveren, daarvoor serieus geld rekenen en ontevreden klanten veroorzaken. De markt moet bewust zijn van het verschil. De goede aanbieders – en dat kunnen ook startende adviesbureaus zijn – moeten niet langer last hebben van de slechte”.

Bijna 80.000 organisatieadviesbureaus

In 2013 kwamen er in totaal 14.600 nieuwe organisatieadviesbureaus bij. Dat zijn er twee per uur. In de periode 2009-2014 is het aantal organisatieadviesbureaus met 50 procent gestegen: van 52.895 in 2009 naar 79.340 in 2014. Opvallend is dat in dezelfde periode de groep bureaus met meer dan twee medewerkers vrijwel gelijk is gebleven (3.100). Wat dit zegt over het aantal werkzame organisatieadviseurs meldt de ROA niet, maar dat zal met de flexibilisering en daarmee het grote aantal ZZP’ers wellicht minder snel zijn gestegen. Toch noemt de ROA de adviessector de snelst groeiende bedrijfstak van Nederland, en dé banenmotor van Nederland. “Dat is geweldig, maar tegelijkertijd moet de branche niet ten ondergaan aan dit succes. Het hoge aantal nieuwe toetreders legt druk op de professionaliteit van de branche”, aldus Van der Velden.

De Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) vertegenwoordigt nu 21 organisatieadviesbureaus in Nederland, waar totaal circa 2.500 adviseurs werkzaam zijn. Aan het ROA-lidmaatschap zijn eisen verbonden ten aanzien van bureauomvang, continuïteit, kwaliteitsborging, adviesterreinen en expertise. Alle ROA-leden onderschrijven de nieuwe ROA-gedragscode en zijn aanspreekbaar op hun werk.