• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / ABN AMRO geeft opnieuw meer uit aan consultancy
Nieuws

ABN AMRO geeft opnieuw meer uit aan consultancy

ABN AMRO geeft opnieuw meer uit aan consultancy

14 april 2020 - In 2019 heeft ABN AMRO de uitgaven aan consultancy opnieuw verhoogd. Daar waar de omzet daalde met enkele procenten, namen de kosten voor adviseurs toe.

ABN AMRO geeft opnieuw meer uit aan consultancyDoor Niels Vlot

Enkele jaren geleden was er nog sprake van een dalende trend bij de Nederlandse grootbank. Maar in 2018 al werden er al meer consultants ingevlogen en die lijn zet zich in 2019 voort. In totaal was ABN AMRO 713 miljoen euro kwijt aan externen, waaronder dus de consultants. Dat is twee procent meer dan het jaar ervoor. De omzet daalde juist met 3 drie procent.

  

Hoogste percentage

Ook het aantal werknemers van de bank nam af. In 2018 werkten er nog bijna 19.000 mensen voor ABN AMRO, in 2019 was dat aantal teruggelopen naar een krappe 18.000. Dat is ook terug te zien in de loonkosten van het bedrijf, die sinds 2016 jaarlijks afnemen. Door de stijgende advieskosten nemen de uitgaven aan externe arbeid in verhouding tot loonkosten voor het personeel een steeds grotere hap uit de omzet. Schommelde dat percentage voor externen jarenlang rond de 4 à 5 procent, nu loopt dat op tot 7 procent. Sinds 2010 was dat percentage nog nooit zo hoog.

In het verleden was adviesbureau Willis Towers Watson weleens actief voor ABN AMRO. Maar in de laatste jaarverslagen noemt de bank geen consultancyfirma’s die diensten hebben geleverd.