• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / ABN AMRO verwacht krimp van 6 procent voor Nederlandse adviessector
Nieuws

ABN AMRO verwacht krimp van 6 procent voor Nederlandse adviessector

ABN AMRO verwacht krimp van 6 procent voor Nederlandse adviessector

03 september 2020 - De Nederlandse adviessector krijgt een stevige tik door de coronacrisis. ABN AMRO verwacht in een marktprognose een krimp van 6 procent over 2020. Door de conjunctuurgevoeligheid van de sector worden economische veranderingen snel zichtbaar in de cijfers van adviesbureaus.

ABN AMRO verwacht krimp van 6 procent voor Nederlandse adviessector

Waar de omzet in de sector in het eerste kwartaal van 2020 nog pluste met 7 procent, kromp de omzet in het tweede kwartaal met 3,4 procent. De vooruitzichten voor dit najaar en 2021 zijn nog twijfelachtig, schrijft de bank. Dit komt met name door onzekerheid over de inhuur van consultants door het bedrijfsleven, het stopzetten van opdrachten en het bezuinigen op consultants door publieke organisaties als gevolg van sterk stijgende uitgaven aan de steunpakketten. Vooralsnog verwachten analisten een krimp van 6 procent in 2020 en een groei van 3 procent in 2021.

Onvoldoende vraag

Er is sprake van vraaguitval, zegt ABN AMRO. Dat blijkt uit de COEN-enquête – de Conjunctuurenquête Nederland – van het CBS. In het derde kwartaal van 2020 gaf ruim een kwart van de organisatieadviseurs aan onvoldoende vraag als belemmering te zien. In het eerste kwartaal was dit nog 10 procent.

Surfen op de conjunctuur

Hieruit blijkt weer dat de adviessector erg conjunctuurgevoelig is. In de kredietcrisis kromp de adviessector in 2009 ongeveer 7,5 procent en het jaar daarop maar liefst 10 procent. Daarna groeide de sector weer stevig, het ging immers ook beter met de economie. De afgelopen jaren lagen de gemiddelde groeicijfers tussen de 5 en 9 procent. Een lichtpuntje zijn de grote veranderingen die de coronacrisis veroorzaakt bij bedrijven. Om die veranderingen te begeleiden worden vaak consultants ingehuurd, hetgeen positief is voor de omzet van adviesbureaus.