Home / Nieuws / Algemeen / Accenture kreeg voorkeur Belastingdienst bij aanbesteding
Nieuws

Accenture kreeg voorkeur Belastingdienst bij aanbesteding

Accenture kreeg voorkeur Belastingdienst bij aanbesteding

13 november 2017 - De aanbestedingsprocedure voor een opdracht voor de Data & Analyse-afdeling van de Belastingdienst is niet rechtmatig verlopen. Hierdoor kreeg consultancyfirma Accenture mogelijk ten onrechte de toekenning van de opdracht. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Menno Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

Accenture kreeg voorkeur Belastingdienst bij aanbesteding

Uit onafhankelijk onderzoek van advocatenkantoor NautaDutilh blijkt dat er bij de aanbestedingsprocedure onrechtmatig is gehandeld door betrokkenen. De gunning van de opdracht in 2014 kwam tot stand na een mini-competitie eind die eind 2013 werd gehouden. Afdelingshoofd Hans Blokpoel had volgens het onderzoek echter een duidelijke wens om Accenture aan boord te houden, vanwege tevredenheid over eerdere opdrachten. Het bleef niet bij deze wens, maar Blokpoel stuurde ook daadwerkelijk aan op het behoud van Accenture.

 

Schijn van belangenverstrengeling

De onderzoekers concluderen dat er geen belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden. Toch was Blokpoel jurylid bij de Accenture Innovation Awards en werd er gedineerd met het verantwoordelijke afdelingshoofd van Accenture. Dit alles heeft wel geleid tot de schijn van belangenverstrengeling, zo is het oordeel van het rapport.  Naar aanleiding van het onderzoek heeft de Belastingdienst diverse veranderingen doorgevoerd om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Blokpoel en andere betrokkenen zijn intussen niet meer werkzaam bij de Belastingdienst. Er worden geen gerechtelijke stappen ondernomen.

 

Zembla

De zaak kwam aan het rollen door een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Volgens dat programma onderhield Blokpoel te intensief contact met Accenture en was er sprake van onrechtmatigheid in de toekenning van een grote opdracht.