• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Accenture Technology Vision 2015: ecosystemen van digitale bedrijven
Nieuws

Accenture Technology Vision 2015: ecosystemen van digitale bedrijven

Accenture Technology Vision 2015: ecosystemen van digitale bedrijven

10 februari 2015 - De Accenture Technology Vision 2015 werpt een vooruitblik op wereldwijde technologietrends. In 2015 gaan grote bedrijven volgens het adviesbureau gebruik maken van digitale mogelijkheden aan de grens van hun eigen netwerken, waardoor ecosystemen van digitale bedrijven ontstaan.

Accenture Technology Vision 2015: ecosystemen van digitale bedrijven

Om nieuwe digitale ecosystemen te ontwikkelen, maken bedrijven gebruik van een breed scala aan andere digitale bedrijven, digitale gebruikers en zelfs digitale apparatuur aan de grens van hun eigen netwerken, aldus het rapport Accenture Technology Vision 2015. Deze bedrijven zien grote mogelijkheden om zich te onderscheiden en winst te maken door niet slechts als individuele zakelijke entiteiten maar als ecosystemen te functioneren. Deze verschuiving naar de wij-economie wordt bevestigd door een gerelateerd wereldwijd Accenture-onderzoek onder ruim 2000 leidinggevenden en IT-managers.

Grenzen oprekken

“In ons rapport van vorig jaar merkten we op hoe grote ondernemingen de leidende positie die ze innemen op hun markten verstevigen door gebruik te maken van digitale mogelijkheden”, aldus Paul Daugherty, Chief Technology Officer bij Accenture. “Digitaal is inmiddels onderdeel geworden van hun operationele DNA en ze rekken hun grenzen op om te kunnen profiteren van een breder ecosysteem van digitale bedrijven. Daarbij geven deze ondernemingen vorm aan een nieuwe generatie van hun producten, diensten en bedrijfsmodellen en realiseren ze verandering op een veel bredere schaal.”

In de technologische vooruitblik van Accenture wordt opgemerkt dat bedrijven door het gebruik maken van digitale ecosystemen kunnen groeien en nieuwe inkomstenbronnen kunnen aanboren op manieren die ondenkbaar waren geweest als ze dat individueel hadden geprobeerd. Het rapport noemt ook vijf opkomende technologische trends die de verschuivingen weerspiegelen die zich aftekenen tussen de digitale grootmachten van de toekomst:

1. ‘The Internet of Me’: onze sterk gepersonaliseerde wereld online.
2. Resultateneconomie: hardware die tastbare resultaten oplevert.
3. De platform(r)evolutie: definiëren van ecosystemen, herdefiniëren van industrieën.
4. Intelligente onderneming: grote gegevenssets + slimmere systemen = beter bedrijfsresultaat.
5. Hernieuwd personeelsbestand: samenwerking op het snijvlak van mens en machine.

Digitale ecosystemen

“In plaats van een interne focus te handhaven op verbetering van hun eigen activiteiten, kijken succesvolle bedrijven naar buiten om digitale ecosystemen te creëren of er deel van uit te maken”, aldus Daugherty. “Ze beginnen in te zien hoe belangrijk het is om niet alleen producten en diensten, maar juist ook resultaten te verkopen. Daarvoor moeten ze hun bedrijven meeweven in het digitale patroon dat klanten, partners, medewerkers en industrieën omvat.”