• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Adviesbureaus investeren minder door coronacrisis
Nieuws

Adviesbureaus investeren minder door coronacrisis

Adviesbureaus investeren minder door coronacrisis

08 juli 2020 - Door de coronacrisis hebben bedrijven uit de adviessector en zakelijke dienstverlening op de rem getrapt bij het doen van investeringen. Ruim een derde van de bedrijven is gestopt met het investeren in de eigen organisatie, blijkt uit een onderzoek dat softwarebedrijf Klippa heeft laten uitvoeren.

Adviesbureaus investeren minder door coronacrisis

In het onderzoek werd werknemers gevraagd of hun werkgever is gestopt met het doen van investeringen. 32 procent van de respondenten antwoordde bevestigend op deze vraag. In het onderwijs en financiële sector wordt juist nog volop geïnvesteerd. Een oorzaak voor het stopzetten van investeringen is wellicht de financiële huishouding van sommige adviesbureaus. Volgens het onderzoek heeft de adviessector bijna twee keer zoveel te lijden onder laat uitbetaalde declaraties dan andere sectoren. Ongeveer 15 procent van de declaraties van adviesbureaus wordt later betaald. “Zeker in de advieswereld zijn declaraties een groot onderdeel van het werk. Denk aan reiskosten, maar ook aan declarabele uren bij externen bijvoorbeeld. Dat deze vervolgens laat worden uitbetaald is erg onprettig voor adviseurs en dit kan leiden tot ontevredenheid”, aldus Klippa-CEO Yeelen Knegtering.

Het nieuwe werken

Er wordt bij adviesbureaus vooral bezuinigd op digitalisering. Digitaliseringsprocessen worden door de crisis uitgesteld, zegt Klippa in het rapport. Tegelijkertijd geeft een groot deel van de deelnemers aan te verwachten dat digitalisering en digitaal werken juist onderdeel zijn van ‘het nieuwe werken’ na de coronacrisis. “Als digitaal werken de nieuwe norm wordt, hoe denken organisaties dit te faciliteren zonder te investeren in een digitale infrastructuur”, vraagt Knegtering zich af. “En hoe ga je efficiënter werken zonder te digitaliseren? Dit zijn reële vragen die adviesorganisaties zich morgen stellen.”