• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Adviseurs Turner schrijven boek over Van Gaal
Nieuws

Adviseurs Turner schrijven boek over Van Gaal

Adviseurs Turner schrijven boek over Van Gaal

19 mei 2014 - In de aanloop van het WK voetbal schreven Jeroen Visscher en Jurgen Frumau van organisatieadviesbureau Turner een boek over de interventies van bondscoach Louis van Gaal. Daaruit ontstaat een beeld van een coach die alles doet om elk toeval zoveel mogelijk uit te sluiten.

Adviseurs Turner schrijven boek over Van Gaal

Sinds zijn aantreden als bondscoach in 2012 bouwt Louis van Gaal aan een team dat de WK-finale in juli moet winnen. Daarvoor moest hij reorganiseren en vernieuwen, en rigoureuze maatregelen nemen. Zo ontnam hij Wesley Sneijder de aanvoerdersband en stelde hij alle spelers in dienst van Van Persie. Welke tactische en strategische wijzigingen voerde hij op het veld en daarbuiten door, en hoe effectief was dat? Hoe selecteert hij zijn elftal?

In het zaterdag verschenen boek Louis van Gaal; hoe smeed je wereldkampioenen? leggen Visscher en Frumau alle interventies van Van Gaal langs het interventiemodel voor sportcoaches. Dit model is door de auteurs ontwikkeld op basis van gesprekken met meer dan vijfentwintig sportcoaches en vormt een onderdeel van de KNVB-opleiding Coach Betaald Voetbal. Uit de analyse blijkt dat Van Gaal er alles aan doet om het toeval zoveel mogelijk uit te sluiten en de prestaties van het team als geheel te verbeteren. Zo liet hij hotel Huis ter Duin verbouwen zodat de spelers dichter bij elkaar zitten en liet hij de wifi in het hotel verbeteren. Een ander voorbeeld is zijn analyse van de spelers en met name hun fitheid. Ook daar laat Van Gaal niets aan het toeval over.

Jeroen Visscher is performance analist en partner bij organisatieadviesbureau Turner. Hij analyseert voor BNR Nieuwsradio en AD Sportwereld de prestaties van het Nederlands elftal. Jurgen Frumau is operational excellence-adviseur bij organisatieadviesbureau Turner. Samen met Jeroen Visscher analyseert hij bij de grote toernooien de prestaties van het Nederlands elftal en zijn opponenten. Beiden zijn als gastdocent betrokken bij de KNVB-opleiding Coaches Betaald Voetbal.

In een interview met Radio 1 beantwoordt Visscher ook de hamvraag: worden we wereldkampioen? Volgens de organisatieadviseur maakt het Nederlands elftal een goede kans als het de kwartfinale haalt. 'Dan heeft het team voldoende tijd om te wennen aan de strategie van Van Gaal.'

Bestel het boek Louis van Gaal; hoe smeed je wereldkampioenen? bij managementboek.