• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / AFAS profiteert volop van toenemende automatisering
Nieuws

AFAS profiteert volop van toenemende automatisering

AFAS profiteert volop van toenemende automatisering

06 september 2019 - Opnieuw klinkende cijfers voor bedrijfssoftware-ontwikkelaar AFAS. Het bedrijf uit Leusden groeide met ruim 16 procent, blijkt uit het jaarverslag. De groei is volledig in lijn met de voorgaande jaren, waarin AFAS dubbelcijferige groei realiseert.

AFAS profiteert volop van toenemende automatiseringDoor Niels Vlot

De omzet van AFAS bedroeg in 2018 ruim 141 miljoen euro, 20 miljoen euro meer dan in 2017. Met name de service line Onderhoud maakte een grote stap en realiseerde 116 miljoen euro omzet, 17 procent meer dan het jaar ervoor. Het kleinere onderdeel Services, waar ook de consultants actief zijn, presteerde ook uitstekend met een omzet van een kleine 25 miljoen. Dat is 14 procent meer dan in 2017, het onderdeel groeide dan ook flink in vergelijking met voorgaande jaren. In 2016 bijvoorbeeld was de omzetgroei 9 procent en in 2017 slechts 3,3 procent. De winst van AFAS sprong ook omhoog, dit jaar met 11 miljoen euro. In totaal noteerde het bedrijf bijna 55 miljoen euro onder de streep.

  

Grafiek links: sterke groei zet zich opnieuw voort; grafiek rechts: met name service line Onderhoud presteert steeds beter.

Meer consultants

AFAS kreeg er in 2018 opnieuw flink wat medewerkers bij. Het personeelsbestand groeide van 395 naar 433 medewerkers. Er kwamen vooral mensen bij op de afdeling Consultancy en support, 24 in totaal, waardoor deze afdeling nu 209 personen telt. Door de groei die AFAS doormaakt namen ook de bedrijfslasten toe. Vooral de kosten van uitbesteed werk en lonen en salarissen stegen. In totaal bedroegen de lasten in 2018 ongeveer 76 miljoen euro.

Verdubbelingen

De almaar groeiende softwareontwikkelaar realiseert al  jaren dubbele groeicijfers. In zes jaar tijd verdubbelde AFAS de omzet, evenals de winst. Het bedrijf blijft dus ruimschoots profiteren van de toenemende vraag naar automatisering van bedrijfsprocessen. Verwachtingen voor de komende jaren spreek AFAS in het jaarverslag niet uit.