• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Afstoten bedrijfsonderdelen kost DPA omzet
Nieuws

Afstoten bedrijfsonderdelen kost DPA omzet

Afstoten bedrijfsonderdelen kost DPA omzet

30 april 2020 - De omzet van detacheringsspecialist DPA Professionals is in 2019 teruggelopen. Het resultaat van de firma daalde met ruim 4 procent. Dat is een gevolg van de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen, waaronder ingenieursbureau Cauberg Huygen. Management & Consulting analyseerde het onlangs verschenen jaarverslag.

Afstoten bedrijfsonderdelen kost DPA omzetDoor Niels Vlot

In 2019 noteerde DPA een omzet van 151 miljoen euro. Dat betekent een daling van 4,5 procent ten opzichte van 2018, toen de omzet 158 miljoen euro bedroeg. Alle segmenten die DPA rapporteert in het jaarverslag leveren iets in. Bij Finance & Banking daalde het resultaat van 90 miljoen naar 88 miljoen en Legal & Public slikte een kleine afname van 27 naar 26 miljoen euro. IT, Supply Chain & Logistics en Participaties verloor het meeste omzet, van 41 miljoen naar 36 miljoen euro.

Hoger bedrijfsresultaat

Het bedrijf presteert verder uitstekend onder de motorkap. Het bedrijfsresultaat ligt met 12 miljoen euro een kleine miljoen euro hoger dan in 2018. Ook de operationele marge van het concern steeg, van 7,2 procent naar 8,1 procent. Door het afstoten van enkele bedrijfsonderdelen daalden de lasten van DPA stevig. Was het bedrijf in 2018 nog 84 miljoen euro kwijt aan bijvoorbeeld lonen en salarissen, in 2019 zakten deze uitgaven naar 73 miljoen euro. DPA telde dan ook minder werknemers. Het aantal medewerkers nam af van ruim 1.600 naar ruim 1.400.

  

Investeren in advieslabels

In 2019 en 2020 zet DPA in op het versterken van enkele consultancylabels. Zo gaat ConQuaestor inzetten op groei in de randstad en wil Fagro meer grotere MKB-bedrijven in het klantenbestand. Ook wordt het vanuit het cluster Finance & Control – waar beide labels onder vallen – gestart met een team dat zich richt op detachering en advisering op FinTech-gebied. “Hiermee wordt ingespeeld op de schaarste aan specialisten met ervaring in het toekomstbestendig maken van de financiële functie. In dit team is kennis en expertise gebundeld op gebieden als robotisering, process mining, data analytics, artificial intelligence en Blockchain”, schrijft DPA in het jaarverslag.

Toegepaste consultancy

M&C vroeg jaarlijks de specifieke resultaten op van de genoemde adviesondernemingen, maar aangezien DPA breed zich toelegt op het leveren van toegepaste consultancy, worden nu alleen de totaalcijfers meegenomen. In 2018 bedroeg de omzet uit de specifieke consultancy-activiteiten 60 miljoen euro.

Coronacrisis

In de jaarrapportage komt DPA kort terug op de huidige coronacrisis. Het bedrijf doet mede daardoor geen concrete uitspraken over de verwachtingen voor 2020. Wel anticipeert men op mogelijke problemen en keert DPA geen dividend uit aan de aandeelhouders en voegt de winst van 2019 direct toe aan de reserves.