Home / Nieuws / Algemeen / Agile organisaties presteren beter
Nieuws

Agile organisaties presteren beter

Agile organisaties presteren beter

21 februari 2019 - Bedrijven die werken volgens het agile-principe presteren beter en hebben een grotere voorsprong op de concurrentie, ziet adviesbureau PA Consulting in een wereldwijd onderzoek. Ook blijkt dat een op de zes bedrijven in de komende vijf jaar een faillissement riskeert door zich niet snel genoeg aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden.

Agile organisaties presteren beter

In het onderzoek van PA Consulting werden directeuren van 500 grote bedrijven ondervraagd. Daaruit bleek dat veel directeuren weliswaar de noodzaak om te veranderen in zien, maar worstelen met de vraag hoe ze dat het beste kunnen doen. Businessmodellen moeten er fundamenteel anders uit gaan zien en meer agile worden – agile is kort en cyclisch werken, waardoor bedrijven beter kunnen inspelen op vraagstukken. “Directies weten dat ze dingen anders moeten doen en beseffen dat organisatorische agility de sleutel tot succes is in een omgeving waarin bedreigingen en kansen snel veranderen”, zegt Hans Burg, expert Agility en Digital Transformation bij PA Consulting. “Alleen slagen veel bedrijven er niet in om een organisatiecultuur te creëren waarin agile meer is dan alléén een onderwerp voor de IT-afdeling. Een agile organisatie vraagt namelijk een organisatiebrede aanpak om systematisch de wendbaarheid te vergroten.”

Betere prestaties

Goed presterende ondernemingen hebben een agile werkwijze helemaal omarmt, signaleert PA Consulting. Burg: “We zien zelf bij onze klanten dat ze dankzij de transformatie naar een nieuwe, wendbare cultuur tot betere – financiële – prestaties komen. Dat gaat overigens niet van de ene op de andere dag, het vraagt van organisaties en de medewerkers doorzettingsvermogen en consistentie. De best presterende organisaties hebben een veel hoger niveau van agility dan bedrijven met traditionele businessmodellen.”

Agile worden

Het businessmodel van veel bedrijven moet er volgens PA Consulting significant anders uit gaan zien. Het bureau somt in het onderzoek vijf stappen op die het management van organisaties kan zetten: zet in alles de klant centraal, versnel de time to value, houd de eenvoud in de gaten, faciliteer groeimogelijkheden en geef je medewerkers vrijheid. “Dit zijn stappen op weg naar organisatorische agility, die noodzakelijk zijn om op relatief korte termijn niet op een onoverbrugbare achterstand gezet te worden door de concurrentie”, stelt Burg. “De top-10 bedrijven in het onderzoek die financieel het best presteren, hebben immers bijna 30 procent meer agile-karakteristieken in het bedrijfs-DNA. Deze wendbare bedrijven evolueren verder en groeien met de dag sneller.”