Home / Nieuws / Algemeen / ASML heeft minder externen aan het werk
Nieuws

ASML heeft minder externen aan het werk

ASML heeft minder externen aan het werk

08 maart 2019 - De meeste van de 1400 nieuwe medewerkers die chipmachinefabrikant ASML in 2018 aantrok, hebben een vast dienstverband. ASML bracht het aantal externen terug tot 14 procent van het totale personeelsbestand. Dat staat in het jaarverslag van de hightechfirma uit Veldhoven.

ASML heeft minder externen aan het werkDoor Niels Vlot

Het snelgroeiende bedrijf telde in 2018 ruim 18.000 werknemers, waarvan er ongeveer 8600 in Nederland werken. Daaronder vallen zo’n 1200 personeelsleden met een tijdelijk contract. Vanouds horen hier flexwerkers, outsourcing on-site, outsourcing off-site en consultants bij. In 2017 besloeg het Nederlandse personeelsbestand van ASML nog 7200 werknemers, waarvan 16 procent - ruim 1100 arbeidskrachten – op interimbasis aan de slag was. De daling van het aantal flexcontracten is dus niet zichtbaar in de absolute aantallen medewerkers, maar wel in het percentage van de totale bezetting.

Grafiek: ASML heeft veel arbeidskrachten nodig

Het gaat goed met ASML

Vorig jaar kondigde het bedrijf al aan dat het ging snijden in de flexibele schil. De krapte op de arbeidsmarkt noopte het bedrijf om flexwerkers aan zich te binden door middel van vaste contracten. Ook in 2018 ging het ASML voor de wind. De onderneming schroefde de netto-omzet op van 9 miljard euro tot 10,9 miljard euro. De winst bedroeg 2,6 miljard euro.