• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / BDO presteert stabiel, zorgen over coronajaar 2020
Nieuws

BDO presteert stabiel, zorgen over coronajaar 2020

BDO presteert stabiel, zorgen over coronajaar 2020

12 mei 2020 - Het jaar 2019 leverde prima resultaten op voor accountants- en adviesorganisatie BDO. In alle geledingen van het bedrijf werd groei genoteerd, vooral bij de consultants. De impact van de coronacrisis op de resultaten dit jaar wordt echter gevreesd, las M&C in het jaarverslag van de firma.

BDO presteert stabiel, zorgen over coronajaar 2020Door Niels Vlot

De omzet steeg 293 miljoen euro, een groei van 4,2 procent. In 2018 groeide BDO met 2,7 procent. Vooral BDO Advisory presteert opnieuw goed. De consultants groeien jaarlijks dubbelcijferig, zo ook in 2019. De totale omzet bedroeg 34 miljoen euro, een plus van  ruim 16 procent ten opzichte van 2018. Het aantal adviseurs dat het bedrijf in dienst had nam ook toe van 213 naar 253.

Technologie en overname

BDO is langer bezig om de adviesdivisie te laten groeien. Zo wordt flink ingezet op nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals data analytics en process mining. Ook was BDO vorig jaar op overnamepad. Het bedrijf nam Arteria Consulting over en versterkte op deze manier haar positie in de publieke sector.

Audit, accountants en belastingadvies

Het leeuwendeel van de omzet van BDO zit bij de audit-praktijk. De omzet bedroeg 107 miljoen euro, een stijging van 3,2 procent. De accountants behaalden 79 miljoen euro omzet en de belastingadviseurs 72 miljoen euro, een stijging van respectievelijk 3,9 en 2,1 procent. BDO telde in totaal 2.599 werknemers, 92 meer dan in 2018.

  

Minder opdrachten door corona

De coronacrisis zorgt ook bij BDO voor hoofdbrekens. Er wordt niet concreet vooruitgeblikt in het jaarverslag. Wel verwacht men dat de crisis omzet gaat kosten, omdat het bedrijf signaleert dat klanten opdrachten uitstellen of geen nieuwe opdrachten aangaan. Ook verwacht het bedrijf faillissementen, met als gevolg afboekingen en oninbare rekeningen. Hoewel alle bedrijfsonderdelen van BDO de crisis voelen, lijkt de adviespraktijk sneller geraakt te worden dan de accountancy. Ook investeringen zet BDO voorlopig op een laag pitje.