• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Beloningsadvies kost Unilever minder in 2019
Nieuws

Beloningsadvies kost Unilever minder in 2019

Beloningsadvies kost Unilever minder in 2019

27 april 2020 - Levensmiddelenconcern Unilever heeft de uitgaven aan remuneratieadvies in 2019 beperkt. Nadat de consultancykosten die het bedrijf in 2018 maakte tot recordhoogte stegen, daalden de uitgaven in 2019 tot 112.000 Britse pond.

Beloningsadvies kost Unilever minder in 2019Door Niels Vlot

PwC is sinds 2014 betrokken bij het remuneratieadvies – advies over beloningen –  aan Unilever, nadat eerst concurrent Deloitte dit advies voor z’n rekening nam. In 2018 gaf het Brits-Nederlandse bedrijf nog 147.000 pond uit aan remuneratieadvies, die uitgaven daalden dit jaar met 23 procent naar 112.000 pond. Het remuneratieadvies is het enige advieswerk waar Unilever financiële duiding aan geeft in het jaarverslag.

Ander advies

Naast remuneratieadvies is PwC betrokken bij een veelvoud aan advieswerk voor Unilever, onder meer belastingadvies, risicoadvies en consultancydiensten op het gebied van cybersecurity. De uitgaven aan deze vormen van advies specificeert Unilever niet, maar aangenomen mag worden dat de bedragen hiervoor stukken hoger zijn dan de fees die worden uitgekeerd voor remuneratieadvies.

Eenmalige piek

De uitgaven van Unilever aan remuneratieadvies schommelen jaarlijks. De toename in 2018 was explosief, maar lijkt ook incidenteel. Vorig jaar daalden de uitgaven alweer, hoewel ook de kosten in 2019 nog fors hoger zijn dan in de jaren voordien. Waardoor de piek in de uitgaven wordt veroorzaakt maakt het bedrijf niet bekend.

Een ander adviesbureau dat genoemd wordt in het jaarverslag is MWM Consulting. Dit is een Brits executive search- en board advisory consultancyfirma. Zij zijn door het management van Unilever ingehuurd voor de invulling van vrijgekomen plekken in de top. Ook hier zijn geen bedragen bekendgemaakt.