• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Capgemini: bescheiden groei in 2019
Nieuws

Capgemini: bescheiden groei in 2019

Capgemini: bescheiden groei in 2019

17 september 2020 - IT-dienstverlener Capgemini noteert in 2019 een bescheiden groei. Het bedrijf spreekt zelf van een goed jaar in het onlangs verschenen jaarverslag en zet fors in op de werving van nieuwe medewerkers.

Capgemini: bescheiden groei in 2019Door Niels Vlot

De totale omzet van de firma komt uit op 964 miljoen euro, 1,8 procent meer dan in 2018. Toen daalde de omzet nog met 2,4 procent. Het leeuwendeel van de omzet komt uit Nederlandse activiteiten en groeit ook stevig van 686 miljoen euro naar 714 miljoen euro. De omzet uit Belgische activiteiten namen met 9 miljoen toe tot 199 miljoen euro. In Luxemburg was er een kleine omzetdaling van 1 miljoen euro.

Ondanks de toegenomen omzet daalde het bedrijfsresultaat van 58 miljoen euro naar 37 miljoen euro. Door de werving van bijna 90 nieuwe medewerkers stegen de bedrijfslasten, met name de lonen, salarissen en sociale lasten. Het resultaat na belastingen bedroeg 19 miljoen euro.

  

Consultancy en digital vloeien samen

Capgemini is al jaren een stabiele factor. Vorig jaar kampte het bedrijf weliswaar met een kleine dip in de omzet, maar sinds 2011 schroeft het kantoor de resultaten jaarlijks op. De focus komt steeds meer te liggen op digitale oplossingen, waarin ook de consultants participeren. In 2018 startte het bedrijf Capgemini Invent, een nieuwe bedrijfstak waarin de consultancy-activiteiten een plaats kregen, samen met onderdelen die zich richten op het ontwerpen, creëren en uitrollen van digitale toepassingen.

Vraag naar digitale dienstverlening neemt toe

Concrete voorspellingen voor 2020 doet het bedrijf niet in het jaarverslag. Wel waarschuwt Capgemini voor de onzekerheid die de coronacrisis met zich mee brengt voor de branche. Uit de wereldwijde halfjaarcijfers die onlangs werden gepubliceerd, blijkt dat de crisis wel degelijk impact heeft op de resultaten. Door de overname van het internationale adviesbureau Altran neemt de omzet toe, maar de werkelijke groei van Capgemini stagneert. Wel ziet het bedrijf in de halfjaarlijkse analyse dat de vraag naar digitale- en clouddienstverlening stevig toeneemt.