Home / Nieuws / Algemeen / Co de Koning is er niet meer
Nieuws

Co de Koning is er niet meer

Co de Koning is er niet meer

09 juni 2011 - De bekendste organisatieadviseur van de jaren zeventig en tachtig is 3 juni overleden. Co de Koning werd 76 jaar.

Door

Co de Koning, geboren en getogen in Brussel, studeerde economie en econometrie in Rotterdam. Hij was een avonturier, die na zijn studie met een verbouwde ijsbreker naar Groenland voer en in een klein bootje door het Panamakanaal ging.

In de jaren vijftig en zestig werkte hij voor het indertijd bekende adviesbureau van Jan Wage. In 1968 richtte hij samen met Dirk Horringa adviesbureau Horringa & De Koning op, dat in 1993 opging in de Nederlandse vestiging van The Boston Consulting Group. In 1978 was De Koning wegens onenigheid opgestapt en voor zichzelf begonnen. Met succes, want hij werd een van de bekendste organisatieadviseurs van Nederland. Al noemde hij zichzelf – als vertrouwensman van de toenmalige captains of industry - liever ‘bestuursadviseur’.

De meeste AEX-bedrijven hebben in die tijd wel eens advies bij hem ingewonnen. De Koning ontving de topbestuurders in het tuinhuis achter zijn woning aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar in alle rust van gedachten kon worden gewisseld. Daar is onder meer de fusie van Ago en Ennia tot Aegon geregeld, heeft Aegon-baas Kees Storm verteld (De Koning zelf zei nooit iets over zijn cliënten). In totaal speelde De Koning een rol bij 14 belangrijke fusies.

In 1987 publiceerde hij Goed bestuur: de regels en de kunst. Essentiële aspecten in De Konings bestuursadvisering waren ‘provocatief denken’ en de mystieke kant van het ondernemen, vertelde hij in een van de weinig interviews die hij heeft gegeven.

Co de Koning was een bourgondiër die van mooie kunst, mooie huizen, mooie alcoholische geneugten en – naar verluidt – mooie vrouwen hield. “Onze pater familias is er niet meer. Het feest wordt ergens voortgezet”, schrijft zijn familie in de rouwadvertentie.