• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Coronavirus trapt ook bij PwC op de rem
Nieuws

Coronavirus trapt ook bij PwC op de rem

Coronavirus trapt ook bij PwC op de rem

01 oktober 2020 - PwC beleefde een goed 2019-2020, maar met een staartje. Door goede resultaten in de eerste drie kwartalen van het afgelopen boekjaar zijn de jaarcijfers van de firma nog prima te noemen. Echter, door de coronacrisis beleefde PwC een moeizaam vierde kwartaal, ook de verwachtingen voor komend jaar zijn voorzichtig.

Coronavirus trapt ook bij PwC op de remDoor Niels Vlot

In totaal boekte PwC 949 miljoen euro omzet. Een groei van 7,4 procent. Die is vooral te danken aan drie sterke kwartalen, zegt PwC-topman Ad van Gils in het Financieele Dagblad. “Wij koersten op dubbelcijferige omzetgroei, daar is door het laatste kwartaal een fors stuk van weggevallen.”

Opvallende daling accountancy

Vooral PwC Advisory groeide als kool met 25 procent. De consultants noteerden 304 miljoen euro omzet en zijn daarmee groter geworden dan het onderdeel Tax, dat 271 miljoen euro omzette. Verrassend zijn de cijfers van Assurance, waar de omzet met 5,2 procent daalde naar 372 miljoen euro. Dat terwijl de accountants doorgaans profiteren van langlopende opdrachten en door plotseling opstekende tegenwind de resultaten niet direct in gevaar zien komen. Verder liep het bedrijfsresultaat van PwC iets op naar 164 miljoen euro. In totaal werkten er afgelopen jaar bij het bedrijf 5315 mensen.

  

Meer dan 1000 consultants

Advisory is dit jaar het sterkst presterende onderdeel van PwC. Al jaren weet deze service line goede resultaten te boeken. Tien jaar geleden bedroeg de omzet nog ruim 100 miljoen euro, nu is dat bijna verdrievoudigd. Het bedrijfsresultaat van PwC Advisory steeg naar 53,3 miljoen euro. En ook PwC heeft voor het eerst meer dan 1000 – 1018, exclusief 69 partners - consultants in dienst, net zoals concurrenten Deloitte en KPMG.

Voor het komende boekjaar zijn, zoals bij ieder adviesbureau de verwachtingen onzeker. Wel geeft PwC aan dat de resultaten in het komende halfjaar waarschijnlijk lager gaan uitvallen dan normaal gesproken.