Home / Nieuws / Algemeen / De bèta-student is een veelgevraagd consultant
Nieuws

De bèta-student is een veelgevraagd consultant

De bèta-student is een veelgevraagd consultant

13 juni 2018 - De grootste kans om strategieconsultant te worden? Ga dan studeren in Delft of Rotterdam en word econometrist of natuurkundige.

De bèta-student is een veelgevraagd consultant

The Inside Coach, een headhunter gericht op consultancy, voerde onderzoek uit naar de achtergrond van strategieconsultants. Volgens dat onderzoek blijkt 1 op de 250 afgestudeerde masterstudenten – 0,4 procent –  in de adviessector terecht te komen. Alumni van de Technische Universiteit Delft spannen de kroon, 1,2 procent van de afgestudeerde masterstudenten van die instelling beginnen hun loopbaan in de consultancy. De TU Delft wordt gevolgd door de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar 0,5 procent van de alumni adviseur worden.

Welke studie?

De meeste van deze adviseurs hebben een universitaire opleiding econometrie, aerospace engineering of natuurkunde afgerond. Ook doctorandi en ingenieurs in finance, mechanical- of industrial engineering en economie zijn in trek. De master econometrie van de Rijksuniversiteit Groningen zorgt voor de grootste aanwas van consultants. Jaarlijks schuift zo’n 17 procent van de afgestudeerden daar de collegebanken uit en het advieskantoor in. Ook de opleidingen toegepaste natuurkunde en systeemkunde in Delft leveren met respectievelijk 9,9 en 5,3 procent een behoorlijk aandeel in nieuwe strategieconsultants.

Waar wonen ze?

Als alleen de steden in ogenschouw worden genomen, blijkt dat 27 procent van de nieuwe strategieconsultants uit Delft komt. Gevolgd door 22 procent uit Rotterdam, 16 procent uit Amsterdam en 10 procent uit Groningen. Voor het onderzoek analyseerde The Inside Coach ruim duizend publieke Linkedin-profielen en analyseerde de strategieadvieskantoren McKinsey & Company, Bain & Company, Boston Consulting Group, Strategy&, AT Kearney, SparkOptimus, Parthenon-EY en Roland Berger.