Home / Nieuws / Algemeen / De Grote Vier: Zal KPMG Advisory zich weten te herstellen?
Nieuws

De Grote Vier: Zal KPMG Advisory zich weten te herstellen?

De Grote Vier: Zal KPMG Advisory zich weten te herstellen?

10 januari 2018 - De ‘Big Four’ van accountancykantoren hebben hun jaarcijfers gepubliceerd, eind 2017 was KPMG de laatste in de rij. Hoe zijn de verhoudingen na de nieuwste resultaten? Management & Consulting legt ze langs de meetlat.

De Grote Vier: Zal KPMG Advisory zich weten te herstellen?

Voor KPMG is een tijdperk voorbij. Jarenlang was de Amstelveense firma veruit de grootste speler van de Big Four op de Nederlandse consultancymarkt. Maar sinds 2011 zijn zowel PwC als Deloitte aan een gestage opmars begonnen. Die opmars is recent een inhaalmanoeuvre geworden: zowel de adviespraktijk van Deloitte als die van PwC heeft KPMG Advisory in omzet ingehaald. In 2016 al kwam Deloitte bijna aan de consultancy-omzet van KPMG, toen 193,9 miljoen euro. PwC zat daar toen nog vlak achter. Dit jaar trokken alle drie de kantoren de omzet op tot boven de 200 miljoen euro. KPMG groeide het minst en moest het stellen met 203 miljoen euro omzet. PwC en Deloitte vochten een nek-aan-nekrace uit, waarbij PwC nipt een  hogere omzet behaalde van 211,2 miljoen euro. EY is traditiegetrouw de kleinste speler van de Big Four, maar weet al jaren een stabiele omzetgroei te realiseren. In 2016 steeg de omzet van dat kantoor naar bijna 99 miljoen euro.

Inzetten op digitaal

Zowel Deloitte als PwC schroefden de investeringen in hun consultancypoot de afgelopen jaren flink op. Bij Deloitte is dit ook zichtbaar in het aantal consultants dat de kantoren bevolkt. Afgelopen jaar tikte de teller voor het eerst meer dan duizend adviseurs aan. Ook KPMG telt meer dan duizend adviseurs. Nagenoeg alle kantoren zien brood in consultancydiensten op het gebied van data, cybersecurity en digitale transformatie. Hier wordt in de komende jaren fors op ingezet, bijvoorbeeld door overnames van kleinere bureaus.

De signalen staan op groen

Zolang deze tijden van hoogconjunctuur blijven voortduren zullen de adviesfirma’s hun handen vol hebben aan opdrachten. Doordat de economie weer groeit begeven veel bedrijven zich weer op het overnamepad. Ook daarbij worden ze begeleidt door adviseurs. Ook begint het bedrijfsleven steeds vaker de omslag naar digitaal te maken, waarbij de kantoren ondersteuning bieden bij deze digitale transformaties.

Weet KPMG zich te herstellen?

Een van de grote vragen is of KPMG er in zal slagen aan te haken bij het snel groeiende PwC en Deloitte. Die laatste twee kantoren schrijven in hun jaarverslagen positieve verwachtingen voor 2018 met omzetgroei van rond de 5 procent. Ook EY verwacht groei te boeken. KPMG heeft het al jaren lastig met schandalen binnen de accountantsafdeling. Ook vertrok recent topman Albert Roëll vanwege onvoldoende draagvlak binnen de raad van bestuur. Anders dan bij de andere kantoren blijft het bij KPMG stil over de concrete verwachting voor 2018. Een signaal dat er nog geen spetterende resultaten verwacht mogen worden?