• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / De nieuwe M&C Quarterly is uit!
Nieuws

De nieuwe M&C Quarterly is uit!

De nieuwe M&C Quarterly is uit!

03 maart 2017 - De nieuwe M&C Quarterly is verschenen. Het thema? De veelbesproken zorg. De editie is online beschikbaar en valt komende week bij abonnees op de mat.

De nieuwe M&C Quarterly is uit!

De incidenten. De zwarte lijst met verpleeghuizen. Het manifest van Borst en Gaemers. De 100 miljoen van Van Rijn. Of wordt het de twee miljard van Rutte? De zorg krijgt volop aandacht van politici en media. Die aandacht is overwegend negatief. Je zou bijna vergeten dat Nederland één van de beste zorgstelsels ter wereld heeft, maar dat terzijde.

De schijnwerpers zijn momenteel gericht op de ouderenzorg. Die raakt ons allemaal, vroeg of laat. Deze M&C Quarterly begint (Dagmar Enklaar) en eindigt (Jaap Peters) met dezelfde boodschap: het kan ook over uw moeder gaan. Velen van ons zijn niet alleen persoonlijk, maar ook professioneel betrokken. Met welke interventies kunnen wij de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg verbeteren?

Veel organisaties beginnen met het sleutelen aan de organisatiestructuur. ‘De managers? Daarvan kan driekwart weg’, aldus Borst in zijn open brief aan Van Rijn. Er verdwijnen inderdaad hele managementlagen en het eigenaarschap wordt teruggegeven aan de zorgmedewerkers. Het model van Buurtzorg wordt massaal gekopieerd door bestaande organisaties, niet altijd rekening houdend met hun eigen historie en context. Een ‘implementatie’ van zelforganisatie met de beste bedoelingen, maar met wisselend succes. Dit kan onbedoeld resulteren in een ‘verdraaide zelforganisatie’, zoals Jorn Bruining beschrijft. Ook in andere zorgsegmenten gaat de structuur op de schop: in het artikel van Heijerman & Heijerman – junior en senior – lezen we dat de maatschap van medisch specialisten haar beste tijd heeft gehad. Maar een structuurinterventie is niet de enige manier om te veranderen. Zo stelt Simon Sijbrands dat de leiderschapscultuur in ziekenhuizen drastisch aan vernieuwing toe is.

Zoveel mensen, zoveel interventies. Soms lijkt het wel of we verslaafd zijn geraakt aan organiseren en veranderen (De Jong & De Jong – geen familie). Laten we nuchter en wakker blijven en vooral niet vergeten waar het uiteindelijk echt om gaat, zowel in de zorg als daarbuiten: aandachtige en liefdevolle omgang met elkaar.

De nieuwste editie van de M&C Quarterly valt volgende week bij abonnees op de mat, en is al in zijn geheel te lezen op uw tablet. Niet-abonnees kunnen de volledige editie aanschaffen of losse artikelen kopen.