• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Generatie Y: uitdagend werk belangrijkste
Nieuws

Generatie Y: uitdagend werk belangrijkste

Generatie Y: uitdagend werk belangrijkste

17 januari 2014 - Er bestaat grote verdeeldheid onder jonge werknemers over wat zij belangrijk vinden in werk. Hoewel de meeste generatie-Y’ers enthousiaste collega’s en een goede sfeer belangrijk vinden, stellen ze totaal andere eisen aan salaris en opleiding.

Generatie Y: uitdagend werk belangrijkste

Dit blijkt uit een onderzoek van trainee-bureau YSE onder ruim 250 generatie Y’ers, de generatie werknemers die geboren is na 1980. Hoewel deze generatie in eerdere onderzoeken werd gezien als één geheel met een gedeelde mening en wensen, komen in het onderzoek van YSE significante verschillen naar voren als gekeken wordt naar mannen en vrouwen, het aantal jaren werkervaring, en opleidingsniveau.

Auto van de zaak

Zo vinden mannen het salaris en een auto van de zaak belangrijker dan vrouwen, die op hun beurt zinvol werk en scholing hoger waarderen. Starters op de arbeidsmarkt vinden scholing belangrijk, terwijl jonge werknemers met een aantal jaren werkervaring de nadruk leggen op een goede work-life balans. Dat doen ook HBO meer dan universitair geschoolden, die op hun beurt weer meer belang hechten aan flexibele werktijden en scholing.

Simon Klop, manager bij YSE: “De generatie Y, geboren in de jaren ’80 en ’90, is de jongste generatie op de arbeidsmarkt. Zij vormen een grote pool van talent en zijn belangrijk voor werkgevers om te binden en te boeien. Dit onderzoek bevat dan ook interessante informatie voor werkgevers; want waar moet een organisatie op letten als de wensen van de Y-ers zo van elkaar verschillen?”

Het antwoord op die vraag geeft het onderzoek ook: uitdagend werk. Voor de generatie Y is dat de belangrijkste reden om te vertrekken, gevolgd door een goede sfeer en enthousiaste collega’s.

Naar de infographic van het onderzoek.

Meer informatie over YSE vindt u op de bureaupagina.