• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Goed 2019 voor Berenschot, impact coronacrisis minder dan verwacht
Nieuws

Goed 2019 voor Berenschot, impact coronacrisis minder dan verwacht

Goed 2019 voor Berenschot, impact coronacrisis minder dan verwacht

04 september 2020 - Adviesbureau Berenschot heeft in 2019 een stevige groei geboekt van 11 procent. Ook investeerde Berenschot stevig in nieuwe consultants, zo blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag. Het bedrijf lijkt ook goed door de coronacrisis te komen, zegt directeur Hans van der Molen tegen M&C.

Goed 2019 voor Berenschot, impact coronacrisis minder dan verwachtDoor Niels Vlot

De totale omzet die de Berenschot Groep in 2019 realiseerde kwam uit op 46 miljoen euro, 1,9 procent meer dan in 2018.  De omzet van de groep valt onder andere lager uit door de verkoop van een joint-venture. Alle activiteiten, zowel in Nederland, Europa en buiten Europa, laten deze lichte groei zien. Berenschot-directeur Hans van der Molen, die de stijging vorig jaar al voorspelde in een interview met M&C, is tevreden met het resultaat. “Berenschot heeft een mooie groei en een prima resultaat neergezet. Onze strategie focust op een aantal grote en maatschappelijke thema’s, zoals de transformatie van de zorg, de energietransitie, integrale vragen binnen het Openbaar Bestuur en de toekomst van Werk en Organisaties. De krapte op de arbeidsmarkt biedt zowel kansen, door klanten te helpen, als uitdagingen, bij het vinden van nieuwe Berenschot-collega’s.”

Grafiek: resultaten Berenschot Groep afgelopen 10 jaarHet personeelsbestand nam toe met gemiddeld 13 medewerkers. Per saldo groeide het kantoor met 38 medewerkers. Vooral in Nederland kwamen er meer mensen bij. De kosten van Berenschot zijn nagenoeg gelijk gebleven, hetgeen zorgt voor een fors hogere operationele marge van de firma van ongeveer 4,5 procent. Het resultaat na belastingen bedroeg 1,5 miljoen euro.

Coronacrisis kleinere impact dan verwacht

De coronacrisis heeft een behoorlijke impact op de adviessector. Onlangs raamde ABN AMRO in een marktprognose de krimp in de sector op 6 procent. Berenschot doet het echter beter dan eerder werd ingeschat, zegt Van der Molen. “De coronacrisis heeft in economische zin een veel kleinere impact dan aanvankelijk verwacht. Het geeft een impuls aan bepaalde diensten, bijvoorbeeld in Onderwijs en Zorg, en forceert een versnelde digitalisering op andere vlakken. Zo zijn assessments een aantal maanden volledig op afstand afgenomen. Er is een terugval in omzet geweest gedurende het tweede kwartaal, met een duidelijk herstel vanaf juni. Berenschot zal uiteindelijk geen aanspraak maken op de NOW-regelingen - tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. De aangevraagde NOW1.0-gelden betalen we terug en NOW2.0 en NOW3.0 vragen we niet aan.

Verwachtingen bijstellen

Vorig jaar had Van der Molen een stevig groeipad uitgestippeld voor Berenschot: “Onze meerjarenstrategie focust op de cijfers van voor de economische crisis. We hebben de ambitie om in de groeisectoren de omzet te verdubbelen.” Door de coronacrisis moet hij de verwachtingen voor dit jaar echter bijstellen. “We verwachten een lagere jaarwinst te behalen uit operationele bedrijfsactiviteiten dan begroot en ook minder hard te groeien dan gepland. De cijfers tot en met de zomer zijn alleszins bevredigend te noemen, maar de economische onzekerheid van de komende maanden noopt tot voorzichtigheid.”