• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Goede leider combineert instinct met integriteit
Nieuws

Goede leider combineert instinct met integriteit

Goede leider combineert instinct met integriteit

09 september 2014 - Organisatieadviseur Oscar David beschrijft in zijn nieuwe boek Macht! de werking en dynamiek van macht. Dat macht en instinct met elkaar te maken hebben ligt volgens de auteur voor de hand. De combinatie macht en integriteit lijkt minder vanzelfsprekend, maar zorgt voor kracht, waardigheid en inspiratie.

Goede leider combineert instinct met integriteit

David introduceert in het boek drie vormen van macht, namelijk macht 1.0, 2.0 en 3.0. Macht 1.0 is de instinctieve neiging die een succesvol leider moet hebben om iets te willen veranderen. Valkuil hierbij is dat een te sterk ego zichzelf niet altijd in de hand kan houden. Voorbeelden hiervan zijn volgens David Dominique Strauss-Kahn, maar ook Bill Clinton.

Bureaucratische overregulering

Een oplossing daarvoor kan zijn wat David noemt macht 2.0: toezicht van anderen, die kijken of machthebbers de regels volgen. Maar ook hier is volgens David een valkuil, namelijk in de vorm van bureaucratische overregulering.

Daarom is macht 3.0 nodig, stelt David. Dat houdt in dat een leider integer is. 'Een leider moet een innerlijke waarde hebben en zijn ego opzij kunnen zetten om het bedrijf of de maatschappij echt verder te kunnen helpen. Maar dat is niet makkelijk als je op de apenrots zit.'

‘Belangrijk om macht te doorgronden’

Een goed leider is iemand die de drie vormen van macht combineert, betoogt David. In het boek legt hij de drie vormen uit aan de hand van persoonlijke verhalen. Onder andere oud D66-leider Boris Dittrich vertelt over hoe zijn partijgenoot Laurens-Jan Brinkhorst hem onder druk zette om in 2006 de Uruzgan-missie te steunen. Macht 1.0, volgens David. Dittrich: ‘Het is belangrijk om macht te doorgronden; iedereen komt ermee in aanraking, actief of passief.’

Macht! is te bestellen bij Managementboek.
Een interview met Oscar David leest u bij Elsevier