• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Heineken spendeert recordbedrag aan consultants
Nieuws

Heineken spendeert recordbedrag aan consultants

Heineken spendeert recordbedrag aan consultants

09 juni 2020 - Bierbrouwer Heineken heeft de uitgaven aan advies opnieuw verhoogd. Voor het derde jaar op rij stijgen de consultancykosten van het bedrijf met dubbele cijfers. Dat blijkt uit een analyse van het jaarverslag door M&C.

Heineken spendeert recordbedrag aan consultantsDoor Niels Vlot

Heineken spendeerde in 2019 219 miljoen euro aan consultancydiensten. Opnieuw een stijging van 14 procent, nadat in 2018 de adviesuitgaven ook al met 14 procent stegen. Daarmee bedragen de uitgaven van Heineken aan advies 0,77 procent van de omzet. De totale omzet van Heineken kwam uit op 28,5 miljard euro. De firma brouwde wereldwijd zo’n 241 miljoen hectoliter bier, 8 procent meer dan een jaar eerder. In 2019 rondde de brouwer ook de deal af met China’s grootste brouwerij,  China Resources Beer (CR Beer). Bij dit soort transacties zijn meestal adviesbureaus betrokken, leren voorgaande transacties.

  

Meer geld naar consultants

De tweede brouwerij ter wereld geeft al jaren flink meer geld uit aan consultants. 2018 was al een recordjaar in het afgelopen decennium, 2019 doet daar een schep bovenop. Maar omdat de omzet van Heineken de afgelopen ook steeds toenam is het concern in vergelijking met andere jaren een gelijkaardig percentage van de omzet kwijt aan advies. Welke advieskantoren Heineken van dienst zijn maakt het bedrijf niet bekend in het jaarverslag.