• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / IT-mismanagement publieke sector kost 1 miljard per jaar
Nieuws

IT-mismanagement publieke sector kost 1 miljard per jaar

IT-mismanagement publieke sector kost 1 miljard per jaar

20 oktober 2010 - Meer dan 80% van de IT-projecten bij de Nederlandse overheid kent budget- overschrijdingen. Eén reden is dat externe IT-partners, vaak grote consultancy’s, nogal eens te weinig kennis in huis hebben.

Door

Dat blijkt uit het onderzoek Public sector: IT project evaluations van MarketCap. De onderzoekers analyseerden 200 grotere IT-projecten over de periode 2005-2010. In zo’n twee derde van de gevallen bedraagt de budgetoverschrijding 20% of meer. Uiteraard worden bij de meeste IT-projecten daarnaast deadlines gemist en vooraf bepaalde doelstellingen niet behaald.

De totale budgetoverschrijding bedraagt gemiddeld 39% in de zorgsector en 67% bij de centrale overheid. Voor de centrale overheid komt dit – alleen al voor 2010 – neer op een totale overschrijding van zo’n 185 miljoen euro. Voor de gehele publieke sector bedraagt de overschrijding gemiddeld 1 miljard euro per jaar.

De voornaamste reden van de budgetoverschrijdingen is slecht project- en procesmanagement. Volgens MarketCap spelen (externe) IT-consultancy’s een opvallend negatieve rol bij IT-projecten voor de publieke sector. Ze hebben vaak onvoldoende of zeer beperkte kennis van de uit te voeren processen. Zij weten te weinig van de organisatie waarvoor zij werken én van de processen van de keten waarin de organisatie werkt. Vooral grote IT-consultantorganisaties gaan regelmatig de fout in. Kleinere, meer gespecialiseerde adviesorganisaties boeken vaak betere resultaten, stelt MarketCap.

Bron: Computable.