Home / Nieuws / Algemeen / KPMG Advisory: Degelijk jaar, achterstand op Deloitte groeit
Nieuws

KPMG Advisory: Degelijk jaar, achterstand op Deloitte groeit

KPMG Advisory: Degelijk jaar, achterstand op Deloitte groeit

11 januari 2019 - Accountants- en advieskantoor KPMG heeft een solide jaar in de boeken geschreven. De omzet steeg flink, de groei in het segment Advisory houdt gelijke tred met het voorgaande boekjaar. In de race met PwC en Deloitte om de grootste adviespraktijk van de Big Four verliest KPMG echter steeds meer terrein op Deloitte.

KPMG Advisory: Degelijk jaar, achterstand op Deloitte groeitDoor Niels Vlot

In totaal noteerde KPMG in het gebroken boekjaar 2017-2018 een plus van 5,2 procent. De totale omzet bedroeg 486 miljoen euro, ten opzichte van 461 miljoen euro het jaar ervoor. De adviseurs van KPMG dreven de omzet van hun divisie op naar 210 miljoen euro. Met 4,2 procent hetzelfde groeipercentage als in 2017. De accountancypoot van het bedrijf deed het nog iets beter met een omzetgroei van 5,9 procent. De omzet van die praktijk kwam uit op 260 miljoen euro. Het aantal adviseurs in dienst van KPMG steeg naar 1.146 personen, het aantal adviespartners nam met twee toe tot 59. In 2018 telde de onderneming in totaal 3.135 werknemers.

Deloitte loopt verder uit

In 2017 onttroonden PwC en Deloitte hun concurrent KPMG als grootste Big Four-kantoor in advies. Deloitte loopt zelfs steeds verder uit. Dat kantoor heeft in omzet gemeten verreweg de grootste adviespraktijk – 238 miljoen euro – en streeft ook in aantallen consultants KPMG nipt voorbij – Deloitte telt 1.149 adviseurs. De achterstand van KPMG op PwC is nagenoeg gelijk gebleven.

  

Grafieken: omzet per segment (l) en procentuele toename of afname omzet per segment (r)

Belangrijkste investeringen in IT

In de top van de M&C-50 – de jaarlijkse omzetranglijst van Nederlandse adviesbureaus – verschenen dit jaar steeds meer IT-ondernemingen. Ook de hooggenoteerde Big Four-bureaus investeren fors in IT. Zo ook KPMG, dat in het nieuwe investeringsprogramma van de firma inzet op kunstmatige intelligentie, data & analytics, een nieuw digitaal auditplatform en cybersecurity. Ook heeft het bedrijf een belang genomen in AdviceRobo, een Nederlandse start-up die toepassingen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie in de financiële sector. In het jaarverslag van KPMG doet het bedrijf geen concrete uitspraken over het komende boekjaar.