Home / Nieuws / Algemeen / M&C Quarterly over energie: “Duurzaamheid is nu een strategisch issue”
Nieuws

M&C Quarterly over energie: “Duurzaamheid is nu een strategisch issue”

M&C Quarterly over energie: “Duurzaamheid is nu een strategisch issue”

13 september 2018 - De nieuwste editie van M&C Quarterly is uit. Het thema van dit nummer, energie, gaat aan niemands voordeur voorbij. Overheden, bedrijven en consumenten zijn druk bezig met de transitie naar het gebruik van duurzame energie. En dat schept kansen voor consultants.

M&C Quarterly over energie: “Duurzaamheid is nu een strategisch issue”

In dit nummer is er aandacht voor de snelgroeiende markt van energieadviesbureaus. Een relatieve nieuwkomer is Over Morgen, voorheen 4Motion. Het bedrijf ziet zichzelf als specialist in energie, klimaat, gebiedsvernieuwing en duurzame mobiliteit en verwacht de komende jaren fors te groeien. Ook de traditionele Big Four doen goede zaken nu duurzaamheid een strategisch issue is geworden, zegt Jan-Willem van den Beukel van PwC. “Bestuurders beseffen dat hun hele bevoorradingsketen, hun productieprocessen en hun bedrijfsvoering binnen zekere termijn circulair moeten zijn. Maar hoe doe je dat? Met deelplatformen? Met bio-based productie? Met meer recycling? Of energiebesparing? Dat soort dilemma’s krijgt zo’n organisatie voorgeschoteld.”

Laaghangend fruit

Een koploper in de energietransitie is Pauline Westendorp. In deze Quarterly legt ze uit waar de schoen wringt, maar vooral wat de kansen en mogelijkheden zijn. De energietransitie vertalen naar een concrete bedrijfsstrategie is voor veel ondernemingen een uitdaging. Na het plukken van laaghangend fruit valt de progressie stil met frustratie en scepsis tot gevolg. Tom Timmerman en Ebel Kemeling leggen uit hoe zij concrete invulling aan duurzame ambities geven.

 

Uiteindelijk is de vraag of de energietransitie zal lukken? De opgave is immens, maar tegelijkertijd moet Nederland bereikbaar en economisch aantrekkelijk blijven. De eerste stappen zijn gezet, maar is het genoeg? De antwoorden komen van Annemieke Stoppelenburg, Mirjam de Keizer en Ruud de Groot.

 

De nieuwste M&C Quarterly is nu verkrijgbaar, in print en digitaal. Of lees losse artikelen in onze kennisbank Knowly of neem een abonnement.