Home / Nieuws / Algemeen / Matig 2017 voor Leeuwendaal door overname, beterschap in 2018
Nieuws

Matig 2017 voor Leeuwendaal door overname, beterschap in 2018

Matig 2017 voor Leeuwendaal door overname, beterschap in 2018

13 september 2018 - Adviesbureau Leeuwendaal heeft in 2017 minder omzet en een klein verlies geboekt. Het bedrijf kampte met hogere afschrijvingslasten na de acquisitie van het bureau Higher & Company. Voor 2018 verwacht Leeuwendaal betere resultaten.

Matig 2017 voor Leeuwendaal door overname, beterschap in 2018Door Niels Vlot

De omzet daalde in 2017 van 22,5 miljoen euro naar 21,9 miljoen euro. Hoewel de bedrijfslasten daalden met 2 ton naar 14 miljoen euro kon niet worden voorkomen dat Leeuwendaal onder de streep een verlies leed van 0,3 miljoen euro. Het verlies werd met name veroorzaakt door hogere afschrijvingskosten op de overname van Higher & Company in 2016 en verlieslatende activiteiten van dat bedrijf. Teleurstellend, zegt Leeuwendaal-directeur Edward Hermans tegen M&C. “Vooral omdat de uiteindelijke winst in 2017 lager uit kwam dan begroot. Bijna alle activiteiten hebben echter wel voldoende tot goed bijgedragen aan de winst. We hebben halverwege 2017 besloten alle verliezen meteen te nemen en de boekwaarde van de acquisitie grotendeels af te schrijven. De laatste drie maanden van 2017 maakte Higher & Company op maandbasis weer winst.”

Grafiek: Iets lagere omzet, operationele marge duikt naar 0 procent

Partnership Gallup

Het aantal medewerkers van het bedrijf nam toe met vijf personeelsleden, waardoor het totale personeelsbestand uitkomt op 141 arbeidskrachten. Daarvan zijn er 106 als adviseur actief. Ondanks het matige 2017 kijkt Leeuwendaal met vertrouwen uit de naar toekomst. Zo verkende het in 2017 een partnerschap met het Amerikaanse Gallup, een onderzoeks- en adviesbureau annex opiniepeiler. Gallup houdt zich daarnaast bezig met het identificeren en ontwikkelen van zogenaamde Clifton Strengths – onderzoek naar persoonlijkheidskenmerken – en onderzoek naar engagement onder werknemers. In februari 2018 is het contract met Gallup gesloten, waardoor Leeuwendaal de exclusieve Gallup-partner in Nederland is.

Grafiek: Resultaten bij dochteronderneming Higher & Company hadden impact op het bedrijfsresultaat

Groeiende vraag

Hermans verwacht uiteindelijk een goed 2018. “We groeien gestaag verder, breiden ons marktaandeel uit en leveren steeds meer HR-diensten en organisatieadvies aan grote organisaties in het publieke domein. We zien een grote en nog steeds groeiende vraag naar ondersteuning bij het ontwikkelen van leidinggevenden, medewerkers en organisaties.”