• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Minder adviesuitgaven NPO door afgeronde adviestrajecten
Nieuws

Minder adviesuitgaven NPO door afgeronde adviestrajecten

Minder adviesuitgaven NPO door afgeronde adviestrajecten

09 juli 2020 - De uitgaven van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan advies zijn in 2019 fors gedaald. Door het aflopen van enkele projecten waren er minder adviseurs nodig, dat blijkt uit een analyse van het jaarverslag door Management & Consulting.

Minder adviesuitgaven NPO door afgeronde adviestrajectenDoor Niels Vlot

De NPO spendeerde in 2019 in totaal 1,5 miljoen euro aan advies. In 2018 bedroegen de totale advieskosten nog 2,2 miljoen euro. Oorzaken zijn het aflopen van een organisatieadviestraject en de adviesprojecten die betrekking hebben op het Radiohuis voor NPO Radio 2 en NPO Radio 5. De verhuizing van beide zenders van het AKN-gebouw naar het Mediapark in Hilversum is inmiddels afgerond. De uitgaven die de NPO in 2019 nog wel deed aan consultancy hebben betrekking op ‘juridische adviezen en inhuur van externe expertise voor diverse vraagstukken’, zo staat in het jaarverslag.

Laagste sinds 2012

De huidige uitgaven aan consultancy zijn de laagste sinds 2012, toen 1,4 miljoen euro werd gespendeerd aan advies. Recent hoogtepunt was 2016 toen de NPO 3,2 miljoen euro uitgaf aan advies. Een ingehuurd bureau wordt in het jaarverslag genoemd door de omroeporganisatie. Het betreft het Utrechtse adviesbureau Improven, dat betrokken is bij risicosessies voor de raad van bestuur, directieleden en managers. Over andere ingehuurde bureaus wordt in het jaarverslag niet gerept.