Home / Nieuws / Algemeen / New York Times: McKinsey doet zaken met totalitaire regimes
Nieuws

New York Times: McKinsey doet zaken met totalitaire regimes

New York Times: McKinsey doet zaken met totalitaire regimes

20 december 2018 - McKinsey is op de korrel genomen door de Amerikaanse krant de New York Times. Uit een artikel van de krant blijkt dat de adviesfirma veel opdrachten doet voor bedrijven die nauw verbonden zijn met totalitaire regimes.

New York Times: McKinsey doet zaken met totalitaire regimes

De New York Times schrijft dat McKinsey vaak aan de slag is voor Chinese staatsbedrijven en de Chinese overheid. Zo heeft het adviesbureau zich voorstander getoond van de Nieuwe Zijderoute – de economische ontsluiting van China naar het Westen door het aanleggen van infrastructuur. Ook is McKinsey adviseur van het bouwbedrijf dat kunstmatige eilanden bouwde in de Zuid-Chinese Zee. De Amerikaanse regering is geen voorstander van de Chinese activiteiten, verschillende bedrijven waar McKinsey zaken mee doet staan op de sanctielijst van de VS. Ook in Rusland is McKinsey actief voor diverse bedrijven die op de Amerikaanse sanctielijst staan. Zo adviseert het onder meer staatsbank VEB.

McKinsey reageert door te stellen dat het eigen beleid en de procedures erop gericht zijn een onafhankelijke visie te presenteren. Hoewel de firma dus zaken doet met bedrijven op de sanctielijst van de VS, benadrukt de  New York Times echter dat het geen aanwijzingen heeft gevonden voor schending van de sancties.