• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Nieuwe M&C: Adviseren mét of over stress?
Nieuws

Nieuwe M&C: Adviseren mét of over stress?

Nieuwe M&C: Adviseren mét of over stress?

03 oktober 2019 - De organisatieadviseur en stress is geen vreemde combinatie. Adviseurs ervaren stress, veroorzaken stress en adviseren over stress. In de nieuwste M&C Quarterly is stress het lijdend voorwerp.

Nieuwe M&C: Adviseren mét of over stress?

Stress klinkt al snel negatief en het kan inderdaad snel doorslaan naar bijvoorbeeld een burn-out. Marien de Bruijn vertelt in een openhartig interview over zijn tijd bij een big fourkantoor. Bij stress is de balans van belang, zegt Theo Compernolle in dit nummer. Zonder stress ligt juist een bore-out op de loer. De stressgoeroe was in de jaren ’80 een van de weinige adviseurs op het gebied van stressmanagement, inmiddels is de concurrentie een stuk groter.

Gestreste strebers

Het aantal gestreste medewerkers met burn-outklachten ligt dan ook al jaren hoog. Ook adviseurs zijn een risicogroep als het over stress gaat. Niels Vlot en Wilbert Geijtenbeek illustreren dat in hun artikel over gestreste strebers in de consultancy. De werkdruk binnen grote adviesbureaus is hoog, scoren is belangrijk. En de moderne, jonge adviseur heeft meer ballen in de lucht te houden. Je bent immers niet alleen succesvol op het werk, maar ook in je gezin, op yogales, langs de tennisbaan en je onderhoudt een uitgebreid sociaal netwerk. Het bekende up-or-outsysteem bij grote advieskantoren legt ook grote druk op carrière makende consultants. Toch zien ook werkgevers in dat het ook anders kan. Bij Accenture bijvoorbeeld kunnen werknemers zelf kiezen voor een snel of een langzaam carrièrepad.

Stress-advies

Aan de andere kant van het spectrum zijn adviseurs juist actief om overmatige stress en burn-outs te voorkomen. Zo beschrijven Cecile de Roos en Harry Tweehuysen van de Nederlandse Academie voor Arbeidswetenschappen (NAAW) hoe je een goede Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uitvoert. In het verlengde daarvan bieden Roos Schelvis en Noortje Wiezer van TNO de Werkdruk Wegwijzer, gericht op het verminderen van werkdruk in organisaties. Ook keken Onno Bouwmeester en Tessa Kok naar stress en burn-out onder junioren en wat hun directe managers doen om dit te voorkomen.

Dit en meer in het nieuwste nummer van M&C Quarterly dat net is verschenen. Nog geen abonnee? Neem een abonnement of koop een los nummer.