• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Nieuwe M&C Quarterly en podcast over ‘het Schone’
Nieuws

Nieuwe M&C Quarterly en podcast over ‘het Schone’

Nieuwe M&C Quarterly en podcast over ‘het Schone’

01 oktober 2020 - De nieuwe M&C Quarterly gaat over het Schone in organisaties. Het nummer vormt daarmee het sluitstuk van een trilogie over de klassieke ideeënleer van Plato, toegepast op hedendaagse organisaties. En het schone in organisaties is vaak een zoektocht. ‘Door te zoeken naar ‘het Schone’ ga je anders naar je werk kijken.’

Nieuwe M&C Quarterly en podcast over ‘het Schone’

In deze editie uitgebreid aandacht voor de zoektocht naar het schone door Sioo. Rector Jesse Segers en programmamanager Marguerithe de Man werken met andere auteurs aan het boek ‘Over het Schone, 32 bespiegelingen over organiseren en begeleiden’. Organisatieadviseurs kunnen helpen om het schone te laten ontstaan, zegt De Man. “Er zijn geen ontwerpprincipes die gegarandeerd succes geven. Je kunt wel condities scheppen. Denk aan de locatie, de ruimte en de begeleiding van een bijeenkomst. Er zijn zoveel randvoorwaardelijke dingen die energie kunnen vragen van de groep, verkeerde energie, zodat er geen ruimte meer is om datgene wat er zou kunnen zijn, tot bloei te laten komen.”

White-cube strategy

“Kijkend naar ons vak, denken wij dat het soms nut heeft om even op “het Schone” te focussen en “het Goede” en “het Ware” te parkeren. Zodanig dat “het Schone” kan ontstaan”, vindt Segers. “Je houdt de adem in, zou ik zeggen, want op een zeker moment komen “het Goede” en “het Ware” toch aan bod. Anders zit je voor je het weet in een situatie van operatie geslaagd, patiënt overleden. De organisatie gaat tragisch over de kop, maar o zo mooi! Als je je alleen op “het Schone” zou richten in ons vakgebied, dan volg je een white-cube strategy. Met als risico dat je onschadelijk wordt gemaakt. Het idee wordt als een kunstwerk opgehangen in een museum tegen een witte muur. Daar kijken we dan naar en zeggen: “Ja, het raakt mij een beetje, en nu over naar de orde van de dag.”

Schijnwerper op het schone

Toch kan een focus op het schone niet altijd kwaad, zegt De Man: “Hoewel je in ons vak, in de wereld van organisaties, “het Ware, het Schone en het Goede” niet kunt splitsen, is het soms wel goed om even de schijnwerper op “het Schone” te zetten. Op dat moment doe je een heleboel ontdekkingen.’

 

Luister hier naar een uitgebreid gesprek van hoofdredacteur Leonard Millenaar met Jesse Segers en Marguerithe de Man in de M&C Podcast:

 

Verder gaat in deze M&C Quarterly Steven de Groot in op de esthetische kwaliteiten van organisaties. Hij is een van de meest geciteerde wetenschappers in dit vakgebied en vindt dat managers en consultants teveel de nadruk leggen op het lelijke in organisaties. Elsbeth Reitsma en Marloes van der Werf zochten in dit nummer naar de oervorm van advies: het doorlopen van een adviesproces waarbij je op voorhand weet waar je uitkomt.

De nieuwe M&C Quarterly is nu beschikbaar. Bekijk alle artikelen in de Knowly kennisbank: www.knowly.nl , lees de bladerbare tijdschriften online: digitaallezen.knowly.nl of download de Knowly app via de App Store of Google Play Store.