Home / Nieuws / Algemeen / Nieuwe M&C50: digital en duurzaamheid
Nieuws

Nieuwe M&C50: digital en duurzaamheid

Nieuwe M&C50: digital en duurzaamheid

14 december 2018 - Geheel volgens de traditie is in de laatste M&C Quarterly van dit jaar ook weer de M&C50 te vinden. Met de ranglijst, waarin de vijftig grootste adviesbureaus van Nederland opgenomen, schetsen we een beeld van de trends in het consultancylandschap.

Nieuwe M&C50: digital en duurzaamheid

De consultancymarkt groeide in 2017 opnieuw sterk, hoewel het beeld vertekend werd door de omzetdaling bij reuzen als Accenture, Atos, Capgemini en Ordina. Wordt de daling bij deze bedrijven niet meegerekend dan groeien de bureaus op de lijst met zo’n 9 procent. Een grote trend in het advieslandschap is dat bureaus zich steeds nadrukkelijker gaan richten op digitale technieken en ondersteuning bij de digitale transformatie. Binnen de Grote Vier is deze trend allang realiteit en ook kleinere consultancy’s slaan steeds vaker deze weg in.

Opmars digitale expertise

Door de nieuwe digitale strategie van de Big Four kregen de, van oudsher grote, IT-partijen zoals Atos, Ordina en Capgemini tikken. Het is zaak voor deze partijen om nu weer aan te knopen, erkent ook Marc Burger, directeur van Capgemini’s nieuwe label Capgemini Invent. “‘De uitdaging voor Capgemini is dat we meebewegen naar het focusgebied van de digitale agenda van de onderneming, de strategische issues van de cto, cdo en steeds vaker de ceo zelf. Creativiteit, innovatie, digitale vaardigheden en designwerk met als doel nieuwe waardecreatie voor onze klanten – daarop richten we ons met Capgemini Invent. De Grote Vier noemen zich nog consultancy’s. Maar zíj hebben niet de breedte en diepte in digitale kennis en kunde die wij in huis hebben. Onze ruggengraat bestaat uit ICT-kennis, niet uit de accounting expertise. Wij hebben meer kennis en kunde in huis om de stap van een goed idee naar een proof of concept te maken, en vervolgens naar een scale-up te ontwikkelen. Daarvoor ontberen drie van de vier accountancy’s de technologische expertise.”

Ook vraag naar duurzaamheidsadviezen neemt toe

Ook duurzaamheid is een belangrijk thema en niet voor niets staan er dit jaar enkele adviesbureaus in de lijst die zich richten op duurzaamheid. Voorbeelden zijn Over Morgen, Energy Profs en DWA, bureaus die profiteren van de toegenomen vraag naar verduurzaming en oplossingen voor de energietransitie. Procentueel is Over Morgen ook een van de grootste groeiers in de ranglijst.

Benieuwd naar de hele ranglijst en de achtergronden? De nieuwste M&C Quarterly verschijnt binnenkort. Nog geen abonnee? Vraag nu het abonnement aan of bestel een los nummer.