• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / NPO mindert adviesuitgaven voor tweede jaar op rij
Nieuws

NPO mindert adviesuitgaven voor tweede jaar op rij

NPO mindert adviesuitgaven voor tweede jaar op rij

15 augustus 2019 - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft opnieuw gesneden in de uitgaven aan consultants. Dat blijkt uit een analyse van het jaarverslag van vorig jaar door Management & Consulting.

NPO mindert adviesuitgaven voor tweede jaar op rijDoor Niels Vlot

De NPO spendeerde in 2018 nog maar 2,3 miljoen euro aan adviesdiensten. Het jaar ervoor bedroegen de uitgaven nog 2,9 miljoen euro en in 2016 3,2 miljoen. De daling betekent ook dat de uitgaven aan consultants in verhouding tot de inkomsten veel kleiner is geworden. De advieskosten bedragen nu 0,25 procent van de totale opbrengsten, in 2017 was 0,34 procent. De inkomsten van de Publieke Omroep stegen van 855 miljoen naar 894 miljoen euro, met name door een grotere bijdrage vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Minder projecten

Diverse projecten, waar in 2017 adviseurs voor werden ingehuurd, zijn inmiddels afgerond. Dit betreft bijvoorbeeld het opzetten van het Radiohuis op het Hilversumse Mediapark, waar NPO Radio 1 en NPO Radio 4 naar toe zijn verhuisd en waar ook NPO Radio 2 en NPO Radio 5 op korte termijn naartoe vertrekken. Ook voor het project dat leidde tot de oprichting van een coöperatie rechtenmanagement en een organisatieadviesproject zijn in 2018 geen uitgaven meer gedaan. Andere werkzaamheden waarvoor adviseurs zijn ingevlogen werden wel gecontinueerd, zoals projecten op het gebied van HR, juridische zaken en regelgeving en ICT-projecten. Welke adviesbureaus aan de slag zijn bij de NPO maakt de organisatie niet bekend in het jaarverslag.