• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Of zullen we gewoon zeggen: ‘Mooi hè?!’
Nieuws

Of zullen we gewoon zeggen: ‘Mooi hè?!’

Of zullen we gewoon zeggen: ‘Mooi hè?!’

15 oktober 2020 - Wat maakt het advieswerk ‘schoon’? Laten we het daar eens over hebben. Niet omdat alles altijd rozengeur en maneschijn is in het advieswerk, zeker niet, maar omdat de schijnbaar lelijke kanten van ons vak het misschien juist wel mooier maken dan we aanvankelijk dachten. We zetten de lens op de ruggengraat van het vak. Terug naar de basis: ons eigen primaire proces.

Of zullen we gewoon zeggen: ‘Mooi hè?!’Door Elsbeth Reitsma, Marloes van der Werf

Jaren geleden bedacht onze beroepsvereniging dat het een goed idee was om leden hun best practices met elkaar te laten delen. Tot grote verbazing werd dit niet gedaan. Wat bleek: adviseurs praten veel, maar minder over hun successen. Want ja, is het niet aan onze opdrachtgevers zelf om te vertellen over de resultaten die zij (met of zonder onze hulp) in de organisaties behalen? Of verhoedt de concurrentiegevoeligheid die binnen ons vak ook speelt, om een boekje over successen open te doen? Desalniettemin praten we graag over de inhoud van ons werk, de gekozen strategieën, de theorieën die we aanhangen, de keuzes die we gemaakt hebben, waar het misging, maar minder over onze successen. En als het al gaat over de successen, dan gaat het vooral over de organisatiekundige en veranderkundige inhoud en niet zozeer over ons vak: het adviseren. Als we er al over praten, dan praten we vooral over wat er niet goed gaat of, als een ander ons iets vertelt: hoe wij het zelf hadden gedaan. Want we blijven natuurlijk adviseurs.

Maar hoe ontdekken we dan wat ‘het Schone’ van het adviesvak is? In dit artikel doen we poging om dat te onderzoeken.

Het paard van Plato

Als het om het adviseren zelf gaat, wat maakt het advieswerk dan ‘schoon’? We zoeken naar een ingang waarmee we onze ervaringen over de schoonheid van het vak voor het voetlicht te brengen. Niet met een streven zoals in Plato’s ideeënleer om het perfecte, pure en eeuwige of een afspiegeling ervan te ontwaren. Wel om de zoektocht naar ‘het Schone’ van het adviesvak te delen. Bij dat laatste is Plato ons behulpzaam: ‘het Schone’ openbaart zich volgens Plato in de zoektocht naar oervormen die we in de alledaagse werkelijkheid kunnen waarnemen. Een paard blijft immers een paard, ook al heeft hij slechts drie benen. Het gaat om de herkenbaarheid van het paard. Evenzo gaat het ons om de herkenbaarheid van het advieswerk: waaruit blijkt dat een advies een advies is?

Verder lezen? Bestel de nieuwste M&C Quarterly hier, of koop het losse artikel.