Home / Nieuws / Algemeen / Omzet Accenture neemt opnieuw af
Nieuws

Omzet Accenture neemt opnieuw af

Omzet Accenture neemt opnieuw af

21 maart 2019 - De omzet van adviesgigant Accenture is voor het derde jaar op rij gedaald. De daling is minder stevig dan de twee jaren voordien, maar het lukt Accenture vooralsnog niet om een passend antwoord te vinden. De resultaten van de verschillende onderdelen van het bedrijf zijn echter hoopgevend; het bedrijf schrijft in het onlangs gedeponeerde jaarverslag over sterke groei op alle terreinen.

Omzet Accenture neemt opnieuw afDoor Niels Vlot

Opnieuw daalde de omzet van Accenture, in het boekjaar 2017-2018 met 1,3 procent. De totale omzet kwam uit op 759 miljoen euro, ongeveer 10 miljoen euro minder dan het boekjaar ervoor. Dat is een daling van 6,5 procent. De winst na aftrek van de belastingen daalde van 39 miljoen euro naar bijna 26 miljoen euro.

Meer medewerkers

Dat de resultaten tegenvallen komt met name door hogere personeelskosten. Die uitgaven stegen met ongeveer 16 miljoen naar 292 miljoen euro. Het aantal medewerkers groeide lichtjes met 42 personen naar 2.568 personeelsleden. Daarvan zijn 935 adviseur – een lichte daling – en 1.519 outsourcing professionals.

  

Grafiek links: omzet en winst; grafiek rechts: de omzetgroei van Accenture-afdelingen

Wisselend

Het segment met de grootste omzet bij Accenture is Products. Dat onderdeel realiseerde een omzet van 281 miljoen euro, dat neerkomt op een groei van bijna 2 procent. Voor de grootste groei zorgde het segment Resources, voorheen een van de belangrijkste onderdelen. Met 11,6 procent meer omzet noteerde Resources een resultaat van 183 miljoen euro. Ook belangrijk voor Accenture is het onderdeel Communications, Media & Technology, maar deze divisie heeft het al enkele jaren moeilijk. Dat laat de omzetdaling zien van 9,6 procent naar 173 miljoen euro. De andere segmenten Financial Services en het kleine Health & Public Services boekten respectievelijk 5,5 en 32,5 procent minder omzet.

Grafiek: omzet per afdeling

Digitale transformatie blijft speerpunt

De firma wil de resultaten in 2019 verbeteren, maar Accenture blijft in het jaarverslag voorzichtig over het boekjaar 2018-2019. Het bedrijf merkt op dat het marktklimaat erg competitief is. De digitale transformatie in de industrie is erg belangrijk voor het Accenture, een van de speerpunten van het beleid van de nieuwe CEO Irine Gaasbeek. Zij werd in maart 2018 werd aangesteld als nieuwe country managing director als vervanger van Manon van Beek.

Ranglijst

De huidige resultaten van Accenture hebben waarschijnlijk ook gevolgen voor de M&C 50 die aan het einde van dit jaar verschijnt. Kijkend naar de ranglijst van vorig jaar zijn de cijfers die Accenture nu presenteert onvoldoende om de nummer 1-positie vast te houden. Runner-up in 2018 was Atos, die met de deze cijfers de koppositie zou overnemen.