Home / Nieuws / Algemeen / Ondernemers starten het vaakst managementadviesbureaus
Nieuws

Ondernemers starten het vaakst managementadviesbureaus

Ondernemers starten het vaakst managementadviesbureaus

08 februari 2018 - De meeste ondernemers starten een managementadviesbureau als ze een nieuwe onderneming beginnen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over het jaar 2017.

Ondernemers starten het vaakst managementadviesbureaus

Er kwamen vorig jaar in totaal 73.000 bedrijven bij in Nederland. Managementadviesbureaus vormen de grootste groep startende bedrijven, zo’n 13.000. De meeste starters, 94 procent, zijn eenmanszaken. Hoewel managementadviesbureaus het vaakst worden opgericht, bevinden zich in deze groep ook de meeste ondernemers die de stekker uit hun onderneming trekken. In 2017 waren dat er ruim 7.000.

Zelf rooien

Ronnie Overgoor, specialist op het gebied van ondernemerschap, is tegenover het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio kritisch op de CBS-cijfers. “Je zou moeten kijken naar de definitie van een bedrijf. Zo'n 94% is een eenmanszaak, en dat vind ik iets anders dan een bedrijf. Het zijn wel allemaal kleine bedrijfjes.” Hij verwacht dat het aantal zzp’ers verder zal toenemen. “De tendens is gewoon heel duidelijk dat je het zelf moet rooien, dat de tijd van een vast baantje voorbij is.”