• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / 'Onderweg' Ooa Boek van het Jaar 2014
Nieuws

'Onderweg' Ooa Boek van het Jaar 2014

'Onderweg' Ooa Boek van het Jaar 2014

20 mei 2015 - De prijzen Ooa Boek van het Jaar en ROA Professionele Publicatie Prijs zijn gisteren uitgereikt. Leike van Oss en Jaap van ’t Hek wonnen met hun boek ‘Onderweg’, Rick Aalbers en Jasper de Valk vielen met hun publicatie ‘De Adaptieve Organisatie’ in de prijzen. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens het Boek&Festival, dat de Ooa en ROA voor het eerst gezamenlijk organiseerden.

'Onderweg' Ooa Boek van het Jaar 2014

In Maarssen kwam adviserend Nederland gisteren bijeen om, volgens dagvoorzitter Raymond Schra, te leren van de literatuur, over nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. De middag stond dan ook niet alleen in het teken van de uitreiking van de prijzen: het merendeel van de genomineerde schrijvers gaf allereerst zelf een lezing over hun eigen werk.

Zo legde Rick Aalbers, genomineerde voor de PPP, uit hoe organisaties hun innovatiestrategie het beste kunnen vormgeven, aan de hand van verkenners, verbinders en sponsoren. En Joost Ardts, auteur van het boek ‘Hoe zit dat nu eigenlijk?’, behandelde een aantal van de prikkelende stellingen die hij in zijn boek uitploos. Zoals: ‘Een visie heeft geen effect op de prestaties van het bedrijf’ en ‘Training heeft geen zin, want leidinggevenden worden geboren, niet gemaakt’.

Vak-volwassenheid

Na de lezingen maakten de jury’s de winnaars bekend. Ze hadden het moeilijk dit jaar, met 44 publicaties en maar liefst 67 boeken om uit te kiezen. Erna Scholtes, juryvoorzitter van Boek van het Jaar van de Ooa: “De vele inzendingen zijn een teken van vak-volwassenheid, en ook van de reikwijdte van het vak.” Wat de ingezonden boeken dit jaar kenmerkt is dat ze diepgravend en grondig zijn, en vaak voortgekomen zijn uit jarenlange toewijding aan het onderwerp, stelt Scholtes. “De genomineerden die we uiteindelijk hebben gekozen hebben met elkaar gemeen dat ze het ongemak niet schuwen. Het zijn ontregelende boeken, maar juist daardoor inspirerend.”

Winnaars

Over het winnende boek, ‘Onderweg’ van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek, is Scholtes, namens de jury, bijzonder lovend. “Het is een knap geschreven en reëel boek, dat het einde markeert van de maakbaarheid van het vak. Het relativeert, gaat voorbij aan clichés, en grijpt de lezer bij de kladden. Het nodigt uit, of noopt zelfs, tot nadenken.”

Celeste Wilderom reikt als voorzitter van de jury de Professionele Publicatie Prijs van ROA uit. De 44 ingezonden publicaties zijn zorgvuldig doorgenomen, alleen is er nog weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om filmpjes in te sturen. Wilderom prijst de winnaars van de prijs, Rick Aalbers en Jasper de Valk met hun publicatie ‘De Adaptieve Organisatie’. “Het is een helder artikel met een nieuwe boodschap. Een klein idee, met veel power.”