Home / Nieuws / Algemeen / Onderzoek Berenschot: Belastingdienst populairste werkgever fiscalisten
Nieuws

Onderzoek Berenschot: Belastingdienst populairste werkgever fiscalisten

Onderzoek Berenschot: Belastingdienst populairste werkgever fiscalisten

04 december 2014 - Voor het derde jaar op rij is de Belastingdienst de populairste werkgever voor fiscalisten, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Werken in de Fiscaliteit' dat Berenschot samen met Sdu houdt. Op de tweede plaats staat de rechterlijke macht, gevolgd door BDO Belastingadviseurs.

Onderzoek Berenschot: Belastingdienst populairste werkgever fiscalisten

Aan het onderzoek namen 307 fiscalisten deel, afkomstig uit verschillende sectoren. Zij beantwoordden vragen over alle aspecten van hun werk. Van primaire en secundaire beloning tot arbeidsmobiliteit, van duurzame inzetbaarheid tot het gebruik van social media. De Belastingdienst kwam als beste werkgever uit de bus. “De Belastingdienst is niet alleen een grote werkgever met een aanzienlijke diversiteit aan banen, je krijgt er als medewerker ook snel veel verantwoordelijkheid”, stelt directeur Employability Center van de Belastingdienst. Wat volgens het onderzoek ook meespeelt is dat de Belastingdienst de afgelopen tijd vele honderden mensen heeft aangenomen.

Minder zorgen

Fiscalisten blijken zich door de aantrekkende conjunctuur nu duidelijk minder zorgen te maken dan in voorgaande jaren. De top drie van grootste zorgen luidt: bezuiniging arbeidsvoorwaarden of bevriezing salaris; voortduren economische recessie en als derde afname van de vraag naar producten en diensten. Een zorg die niet in de top drie staat, maar met 15 procent wel hoog scoort is de negatieve publiciteit rond het fiscale vak.

Vergeleken met andere sectoren wordt de laagconjunctuur in de fiscaliteit minder sterk gevoeld. Toch werd ook hier bij 28% van de organisaties gevraagd aan medewerkers om in te leveren. Dat gebeurde vooral door het afzien van de reguliere salarisverhoging. Opvallend is dat het aantal fiscalisten dat zegt een eigen bijdrage te leveren in de financiering van opleiding toeneemt: 18 procent in 2014 tegen 14 procent in 2012. Vaak gaat het daarbij om een forse bijdrage: 56 procent van de respondenten geeft aan meer dan driekwart van de kosten zelf te hebben opgehoest.

Honkvast

Bij 10 procent van de organisaties in de fiscaliteit wordt demotie toegepast. Dat is relatief weinig: uit onderzoek blijkt dat 28 procent van de Nederlandse organisaties demotie toepast. Op dit moment is 16 procent van de fiscalisten op zoek naar ander werk. Dat is minder dan in voorgaande jaren. Fiscalisten lijken sowieso meer honkvast dan andere beroepsgroepen. Hoewel slechts 16 procent van de fiscalisten ander werk zoekt, zegt 32 procent te zijn benaderd door een headhunter.