• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Ontwikkeling van de adviseur centraal op Lentecongres Ooa
Nieuws

Ontwikkeling van de adviseur centraal op Lentecongres Ooa

Ontwikkeling van de adviseur centraal op Lentecongres Ooa

24 april 2019 - Het terrein van De Utrechtse Stadsvrijheid langs het Amsterdam-Rijnkanaal vormde het inspirerende decor van het Lentecongres van de Ooa. De locatie, omgeven door allerlei bedrijven, autosloperijen en bergen afval nodigde uit tot out-of-the-box denken én doen, zag Jacqueline Koppelman.

Ontwikkeling van de adviseur centraal op Lentecongres OoaDoor Jacqueline Koppelman

Het programma startte na de opening met een speelkwartier met als thema ‘Hoe stippel je als professional je leerpad uit?’. Daarna waren er drie workshoprondes met tussentijds pauzes voor het nuttigen van overheerlijke versnaperingen, een lunch en na afloop natuurlijk een hap en een ‘borrel’. De deelnemers konden per ronde kiezen uit vijf workshops over uiteenlopende onderwerpen als rolzuiverheid, robotisering, het effect van de attitude ‘het loslaten en ontdekken’, een persoonlijke APK, de toepassing van waarderend onderzoek, succesvol evalueren van projecten, de beroepsethiek en gedragscodes, Strength Based Adviseren, het organiseren van workshops, condities voor professionele ontwikkeling en nog veel meer. Voor elk wat wils. Zelf schoof ik aan bij twee workshops.

1. Wat zijn belangrijke condities voor je professionele ontwikkeling als adviseur en hoe creëer je die?Paul Geertsema en Alinda van Bruggen van WagenaarHoes
Na de inleiding over beroeps- en ordeningskaders als BoKs (Body of Knowledge and Skills), de Individuele Balanced Scorecards en CMC voor de eigen professionele ontwikkeling en identiteit, volgde een levendige gedachtewisseling over de actualiteitswaarde, het belang en de bruikbaarheid ervan. Dit als amuse, om in kleine groepen het gesprek hierover voort te zetten.

Aan ‘onze’ tafel ging het vooral over commitment en autonomie, en de wisselwerking daartussen. Heeft de adviseur veel vrijheid van handelen en kan hij zich als een kunstenaar manifesteren en zijn creativiteit de vrije loop laten of ligt hij aan strikte banden door beperkte professionele regelruimte en is hij als een broedkip? Waar die scheidslijn tussen commitment en autonomie ligt, is een kwestie van met elkaar in dialoog gaan. Ook bij jezelf. Wat is jouw positie, welke positie wil je en wat past bij jou?

In de plenaire setting kwam im großen und ganzen naar voren dat modellen als hulpmiddel zeer bruikbaar zijn, hand in hand gaan met een eigen professionele stijl en identiteit ontwikkelen. Het organiseren van goede feedback is een must. En dan een mix van klantevaluatie, systematische collegiale feedback, mentoring, intervisie, vragenlijsten en ook vakliteratuur. Overigens blijken modellen voor de ‘jonge honden’ in het vakgebied minder goed te werken. Zij hebben meer baat bij buddy’s.

2. Persoonlijke APK (check-up) – Roy Schoemaker en Judith Smit van Heart4Nature
De APK in deze workshop staat voor Aandacht, Plan van aanpak en Kom in actie en gaat vooral over energieverdeling, waar vloeit de energie, waar lekt die weg en waar vind je die. Een evenwichtige energiebalans is een kwestie van – en dat klinkt misschien wonderlijk – vooral goed ademhalen, waar je je aandacht op richt, je gevoel voor richting, ruimte en beleving van tijd. Sta je altijd in de actiestand – Fight or Flight – of kun je ook schakelen naar de stand Rest & Digest, naar tijd en ruimte nemen voor creativiteit?

Waar voel je je het meest bij thuis? Wat past het best bij je? De ballenbakoefening is daarvoor een aardige oefening. Ben je liever in een naar kleur geordende ballenbak of prefereer je de chaos van alle kleuren door elkaar? De sleutel tot succes is REAMing, dat staat voor Reflection, Elaboration, Alignment en Maximize Value. En die start bij bewust ademhalen. Doe dat dagelijks: dertig keer diep ademhalen achter elkaar, vervolgens de leegte vasthouden en dan opnieuw een flinke inademing. Een effectieve oefening voor zelfreflectie om te voelen waar blokkades liggen en om binnenin jezelf ruimte te creëren. Het vraagt wel enige discipline, en dat is voor velen wel een ‘ding’.  Het helpt: ‘Ademhalen is Aandacht halen’. Het was een letterlijk en figuurlijk een verfrissende workshop!

 

Jacqueline Koppelman is eindredacteur van de M&C Quarterly en helpt met raad en daad auteurs bij de ontwikkeling van hun geesteskinderen onder de vlag van Boek & Tekst Support.