Home / Nieuws / Algemeen / Ook ethisch besef voor intelligente informatiesystemen
Nieuws

Ook ethisch besef voor intelligente informatiesystemen

Ook ethisch besef voor intelligente informatiesystemen

12 november 2018 - Informatiesystemen worden steeds intelligenter. Maar wat betekent het voor de relatie tussen mensen en systeem? Ben van Lier, lector aan de Hogeschool Rotterdam, doet onderzoek naar de groeiende impact van technologie op mens en samenleving.

Ook ethisch besef voor intelligente informatiesystemen

Apparaten staan steeds vaker met elkaar in verbinding binnen een netwerk, zei Van Lier tijdens zijn openbare les op 31 oktober. “Maar wat betekent het als apparaten beter kunnen communiceren?” Hij nam als voorbeeld de structuur van biologische ecosystemen. Die systemen kunnen zichzelf in stand houden, daar zou bij informatiesystemen ook naar toe gewerkt moeten worden, meent hij. Een zelfbewustzijn van de systemen is daarbij belangrijk, want het zorgt ervoor dat zichzelf kunnen optimaliseren, zorgen en samenstellen. “We constateren dat een digitaal ecosysteem lijkt op een biologisch ecosysteem. Het zijn apparaten met onderdelen die met elkaar kunnen communiceren via software. In de wetenschapswereld heet dat cyber-physical systems: door software en verbinding in staat zijn ander gedrag te vertonen en te reageren. De verbindingen tussen de systemen worden steeds belangrijker. Hoe ga je daarmee om?”

Gewenst gedrag

Kanttekening die Van Lier bij de ontwikkeling van informatiesystemen plaatst is de rol van ethiek. “We moeten naar een situatie waarin apparaten zoveel mogelijk het gewenste gedrag uitvoeren die binnen de regelgeving past. Met deze vraagstukken wil ik me de komende jaren binnen het onderwijs bezighouden. Samen met onderzoekers, studenten en docenten van de hogeschool.”

Foto: Centric