• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Op naar de ‘zygootorganisatie’! Een wat?
Nieuws

Op naar de ‘zygootorganisatie’! Een wat?

Op naar de ‘zygootorganisatie’! Een wat?

07 mei 2020 - Een oud Belgisch mopje luidt: Hoe vermenigvuldigen zich nonnen en paters? Door celdeling! Nu zonder dollen, niet celdeling maar celversmelting leidt tot de vermenigvuldiging van nonnen en paters. Dit natuurlijke fenomeen illustreert precies hoe het gaat in de samenwerking tussen organisaties.

Op naar de ‘zygootorganisatie’! Een wat?Door Niels van Dongen, Rogier Kelderman

Het begrip ‘zygoot’ staat in de biologie voor een cel die is ontstaan uit de versmelting van twee geslachtscellen: twee cellen worden één, dus de grenzen zijn dan compleet vervaagd. Eigenlijk kun je een zygoot zien als het resultaat van samenwerking in de meest ultieme vorm.

Hoe ziet zo’n ‘zygootorganisatie’ eruit?

Het is een organisatie waar de nieuwe systeemgrenzen zijn ontstaan vanuit twee of meer organisaties met een overlap of aanvulling op elkaars grenzen. Met andere woorden: het beste van beide of van allemaal? Hierdoor bestaan letterlijk geen grenzen meer in de samenwerking tussen de organisaties. Eén belang, vanuit één keten, één sturing en één systeem, één et cetera. Niet alleen vanuit mooie strategische intenties, maar juist feitelijk aantoonbaar vanuit de operatie. Zodoende is er optimaal flexibel en efficiënt in te spelen op behoeften van de klant, cliënt of patiënt.

Lees verder in de Rijnconsult Business Review…