Home / Nieuws / Algemeen / Organisatieadviesbureaus leveren steeds meer menskracht bedrijven
Nieuws

Organisatieadviesbureaus leveren steeds meer menskracht bedrijven

Organisatieadviesbureaus leveren steeds meer menskracht bedrijven

31 oktober 2018 - Organisatieadviesbureaus leveren steeds vaker menskracht aan bedrijven voor het opvangen van personeelstekort. Meer dan 40 procent van de omzet van de Nederlandse adviessector komt uit deze capaciteitsomzet.

Organisatieadviesbureaus leveren steeds meer menskracht bedrijven

Door de krapte op de arbeidsmarkt huren de overheid en het bedrijfsleven steeds vaker extra mensen in bij organisatieadviesbureaus. Marktonderzoeker Decisio deed in opdracht van de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA) onderzoek naar de toegevoegde waarde van de sector. Zo becijferde het adviesbureau dat er inmiddels 150.000 mensen in de sector werkzaam zijn en dat de 121.000 Nederlandse adviesbureaus samen zo’n 14 miljard euro omzetten.

Arbeidsmarkt grootste vijand

Steeds meer bedrijven willen groeien, maar worden geremd door de krapte op de arbeidsmarkt, zegt Johan van Triest, voorzitter van de ROA. “De arbeidsmarkt is momenteel de grootste vijand van Nederland. Van de ondervraagde bedrijven geeft 18 procent aan te willen groeien, maar dat niet te kunnen doordat het niet lukt de geschikte mensen te vinden. We zien dat nu 40 procent van de omzet van de bureaus uit capaciteitsondersteuning van bedrijfsleven en overheid komt. Wat dat betreft levert onze sector een belangrijke toegevoegde waarde aan de groei van de Nederlandse economie. Maar het is ook wel een trend waar we ons zorgen over maken.”

Schoenmaker

Volgens Van Triest is de toenemende vraag naar extra mensen vanuit de overheid en het bedrijfsleven een potentieel gevaar voor adviesbureaus. “Je ziet steeds meer specialisaties ontstaan. Adviseren is een vak en daarvoor zijn professionele standaarden nodig en investeringen van professionals en hun werkgevers. Kwaliteit en onafhankelijkheid moeten gewaarborgd zijn. Als adviesbureaus te veel investeren in capaciteitsoplossingen van opdrachtgevers kan dat ten koste gaan van de kwaliteit op langere termijn. Schoenmaker, blijf bij je leest, is het devies.”